Már valamennyien sokat hallottunk az olyan híres látnivalókról, mint a római Colosseum, a kínai Nagy Fal vagy a Taj Mahal. De ezeken kívül is léteznek még grandiózus építmények, amelyekről talán a leglelkesebb világjárók sem hallottak még.
Következzen most – pár lélegzetelállítóan gyönyörű képen keresztül bemutatva – hét, szélesebb körben még csak kevéssé ismert építészeti csoda.

Nagy Mecset, Djenné, Mali

A Djenné városában található Nagy Mecset több mint 100 éves, és a legnagyobb sártéglából (vályogtéglából) emelt építmény a világon. 1988-ban az óváros részeként felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A mecset jelenleg a turisták elől elzárt. Az intézkedésre minden bizonnyal azért került sor még 1996-ban, mert napvilágra került egy, a hely szelleméhez nem illő, túlságosan is világi fotósorozat, amely a Vogue magazin számára készült az épületben.

7 kevéssé ismert világcsoda Francois Xavier Marit

7 kevéssé ismert világcsoda soloway

7 kevéssé ismert világcsoda soloway

Chand Baori, India

A Chand Baori Abhaneriben, egy kis indiai faluban található, és egyike a világ legrégibb és legmélyebb lépcsősorainak. Az óriási építmény, amely egy fordított piramisra emlékeztet, 30 méter mélyen nyúlik a föld felszíne alá, aljában egy zöldes színben csillogó kis tó látható. A tudósok máig azon tanakodnak, hogy az építmény vajon a IX. és XI. század között épült-e, vagy pedig időszámításunk előtt 600 évvel.

7_vilagcsoda_04 agrawalshubham

7 kevéssé ismert világcsoda aniryortonts

7 kevéssé ismert világcsoda explore.patternity

Országgyűlési Palota, Románia

A szocializmus idején egyike volt Bukarest legnépszerűbb látványosságainak. A palotát a mai napig a világ legnagyobb, legköltségesebb közigazgatási épületének tartják. A neoklasszicista stílusban épült, 330 ezer négyzetméteres, 12 emeletes (további 8 föld alatti szinttel rendelkező) monstrumban 3100 szoba található.

7 kevéssé ismert világcsoda aniryortonts

7 kevéssé ismert világcsoda abritandabroad

7 kevéssé ismert világcsoda abritandabroad

Stari Most (Öreg híd), Bosznia-Hercegovina

A Neretva-folyón átívelő gyalogos híd Mostar városában található, és modern másolata a régi hídnak, amelyet a boszniai horvát haderő 1993-ban lerombolt. 2005-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Az utóbbi években a hely egyik legnagyobb turisztikai vonzerejévé vált a hídról a hideg vizű folyóba való (24-30 méter szabadesést garantáló) kötélugrás, azaz bungee jumpingolás.

7 kevéssé ismert világcsoda thousandwonders

7 kevéssé ismert világcsoda quora

7 kevéssé ismert világcsoda thousandwonders

Kumbhalgarh erőd, India

A Kumbhalgarh erődöt szinte végeláthatatlan fal veszi körül, amelyet a régi időkben a “halál őreként” vagy “Mewar szemeként” emlegettek. A fal 36 km hosszan húzódik, magassága helyenként a 8 métert is eléri. Felépítése a XV-XVI. században közel száz évet vett igénybe. Az összes háború dacára, amelynek India Nagy Fala tanúja volt, soha jelentős sérülés nem érte, és védőinek sem kellett soha megadniuk magukat az ellenségnek.

7 kevéssé ismert világcsoda zonnews

7 kevéssé ismert világcsoda chispa1707.livejournal

Lotfollah sejk mecsetje, Irán

Az iráni építészet egyik remeke a mecsetként funkcionáló épület. Az 1602 és 1619 között épült építmény elegáns, mégis több okból is rendkívüli. Nem tartozik hozzá minaret vagy belső udvar, valószínűleg amiatt, hogy soha nem szánták nyilvános használatra, hanem a sah háreméhez tartozó nők számára szolgált a vallásgyakorlás színhelyéül.

7 kevéssé ismert világcsoda agrawalshubham

7 kevéssé ismert világcsoda architectureindiaandiran

7 kevéssé ismert világcsoda iranama.blogsky

Derawar erőd, Pakisztán

A monumentális, négyzet alapú építmény Derawar városában épült 1733-ban. Az erődhöz 40 bástya tartozik, amelyek impozáns látványt nyújtanak, ahogy a pakisztáni sivatag fölé tornyosulnak. Az erőd falainak összkerülete mintegy 1500 méter, magasságuk 30 méter. A helyiek, a turistákról nem is beszélve, csak elvétve tudnak az erőd puszta létezéséről.

7 kevéssé ismert világcsoda aniryortonts

7 kevéssé ismert világcsoda pakistanhotline