Hatalmas szemek.

A budapesti rövidcsőrű egy igazán különleges galambfajta. Az 1900-as évek elején a galambversenyekért rajongó Pöltl fivérek hozták létre a fajtát azzal a céllal, hogy magasan repülni tudó, páratlan állóképességű madarakat szelektáljanak.

Sikerült elérni a céljukat, mivel a budapesti rövidcsőrű fajta akár 5 órát is képes megállás nélkül repülni, áthidalva így kb. 800 km-es távolságot. Mégis: azok, akik meglátták a szárnyast, kevésbé foglalkoztak a repülési tudományával, sokkal inkább a különleges kinézet fogta meg őket. A kis arc és rövid csőr tökéletes ellentétben áll a nagy, békaszerű, kidülledő szemekkel.

Néhányan úgy vélekednek, hogy a rövid csőr könnyebbé tette a madarakat, mások szerint a hatalmas szemek abban segítettek, hogy magasabbra repüljenek. Az viszont biztos, hogy a szokatlan külső számos tenyésztő körében népszerűvé tette őket az esztétikai érték miatt.

A fiókák kikelése a tojásból nem egyszerű. A rövid csőr miatt a tojáshéjat nem könnyű feltörni a madár számára, a halálozási arány nagyon magas, amin a tenyésztők úgy próbálnak segíteni, hogy a kikelés időpontja körül mesterségesen segítik a tojás feltörését, mielőtt a fiókák kimerülnek.

A fajta azért is nagyon ritka, mert a különleges tulajdonságai miatt a tenyésztése is nehéz, problémás például az etetése a rövid csőr miatt, gyakran szükséges az emberi beavatkozás.

Forrás: www.odditycentral.com