Hosszabbítsd meg szegénynek az élettartamát.
Ha megfelelően bánsz a vágódeszkával, nem csak több ideig élvezheted a társaságát, de az esetleges a fertőzéseket is elkerülheted. Ezt a konyhai eszközt bizonyára nap, mint nap kezedbe veszed, és talán nem is sejted, micsoda galádságokat követsz el ellene.
Fotó: UDRA11/SHUTTERSTOCK
Íme, a 7 leggyakoribb merénylet!
1. Üvegből készült vágódeszkát használsz
Fotó: DMITRIY PODLIPAYEV/SHUTTERSTOCK
Rendben, az üvegből készült árut nem kezdi ki a rozsda és a szagoknak is ellenáll. Viszont a kemény felület megöli a kés élét. Nem beszélve arról, hogy meg is csúszhat rajta az él, ami sérüléshez vezethet. Mindent összevetve, inkább a fa vagy műanyag deszka ajánlott. Használatukkal tovább marad éles a kés és sérülésmentes az ujj. A műanyag deszkák biztonságosabbak egészségügyileg is, amennyiben megfelelően tisztán tartjuk őket.
2. Túl kicsi a vágódeszkád
Fotó: EVGENY KARANDAEV/SHUTTERSTOCK
Lehet, hogy egy pici vágódeszka kevesebb helyet foglal a konyhádban, és kevesebb felületet kell takarítani is, de a kicsi felület azzal jár, hogy minden lepotyog róla. A késnek pedig nem lesz elegendő helye, így könnyebben megsértheted magad, ahogy vagdosol.
3. Nem használsz külön vágódeszkát a húsokhoz
Fotó: ALEXEY BORODIN/SHUTTERSTOCK
A nyers hús, a baromfi, a halak remek gyűjtőhelyei a baktériumoknak, (pl. az Escherichia coli –nak vagy a szalmonellának. Ha mindenhez ugyanazt a deszkát használod, a zöldséghez és a húshoz is, nagy valószínűséggel mindenre rákened a kórokozókat. Ajánlatos egy külön vágódeszkát tartani az állati cuccoknak, és forró, mosogatószeres vízben elmosni minden használat után.
4. Nem használsz külön deszkát az ételallergiások részére
Fotó: WUSTROW/SHUTTERSTOCK
Komoly probléma lehet, ha valaki allergiás, és ugyanazt a deszkát használja, amit a többiek, mert még egy akár tisztának látszó deszka is tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek allergiát váltanak ki. A szabad szemmel nem mindig látható allergén anyagok miatt mindenképpen javasolt külön vágódeszkát használni! Az allergia nem játék, súlyos formái is léteznek.
5. A fából készült deszkát a mosogatóban áztatod
Fotó: AFRICA STUDIO/SHUTTERSTOCK
A műanyag deszkákat simán beteheted a mosogatógépbe. A fadeszkákkal azonban már vigyázni kell: magas hőmérsékleten vetemedhetnek, repedhetnek, ajánlatos őket kézzel mosogatni. Ekkor sem szabad a mosogatóban áztatni őket, mert a fa beszívja a nedvességet és tönkremegy.
6. Nem szárítod meg alaposan a vágódeszkát
Fotó: STEPHEN KIRSH/SHUTTERSTOCK
A nedves vágódeszka tökéletes táptalaj a baktériumoknak. Mosogatás után ezért alaposan szárítsd ki, mielőtt a helyére teszed.
7. Nem olajozod rendszeresen a deszkát
Fotó: DUSAN ZIDAR/SHUTTERSTOCK
Dörzsöld be a vágódeszkát valamilyen élelmiszerként használatos olajjal (pl. étolaj vagy olívaolaj), így megelőzöd, hogy kiszáradjon és meghosszabbítod az élettartamát is. Nem kell nap, mint nap elvégezned a műveletet, elegendő egyszer egy héten, de akár havonta is.