Csoportja üdítő színfolt az őszi erdőben és kellemes meglepetés, ha sikerül azonosítanunk és kiderül róla, hogy jóízű.

Az őszi erdő gyakori, csoportosan növő lakója a barna porhanyósgomba (Psathyrella piluliformis), amely elsősorban nedves helyeken, korhadó fák közelében fejlődik. Bár ehető, különösen fiatalon jóízű, törékenysége miatt nem tartozik a legkönnyebben kezelhető gombák közé. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel az érdekes és látványos erdei gombával!

Felismerése

A barna porhanyósgomba kalapja félgömb alakúból szétterülő formát ölt, amely 2-12 cm széles lehet. Színe gyakran barna, gesztenyebarna vagy sötét csokoládébarna, de idővel kifakulhat barnássárgára, és gyakori, hogy a közepe világosabb, míg a szélek sötétebbek maradnak. A kalap szélén pókhálószerű fátyolmaradványok is megfigyelhetők. A gomba lemezei kezdetben halványbarnák, de gyorsan átváltanak sötét csokoládébarnára. Érdekes módon a fiatal példányok lemezeit fátyolszerű bevonat védi.

A gomba tönkje karcsú és gyakran görbe, ami a csoportos növekedésből adódik. Fehér, selymesen fénylő és üreges belsejű, ami rendkívül törékennyé teszi. A gomba húsa is hasonlóan törékeny és vizenyős, főként a kalapban vékony, a tönkben még inkább törékeny.

Barna porhanyósgomba: törékeny, de finom
Barna porhanyósgomba: törékeny, de finom

Termőhely és idő

Ez a gombafajta főként nedves erdők talaján, korhadó fatörzsek vagy tuskók közelében fordul elő, ahol nagy csoportokban jelenik meg. Az őszi esők után különösen gyakori, de már nyár elején is felbukkanhat a megfelelő körülmények között. Az ország szinte minden erdős területén megtalálható, és bőségesen terem. A képen látható példányokat 2024. október első harmadában fényképeztük a Börzsönyben.

Felhasználás

A barna porhanyósgomba ehető, különösen fiatal korában kellemes ízű, bár földszaga nem mindenki számára vonzó. Fontos megjegyezni, hogy mivel igen törékeny, nem tartós, és ha az idős gombát használjuk fel, spórapora sötétre festheti az ételt.

Összetéveszthető

Szerencsére mérgező hasonmása nem nagyon akad, így viszonylag biztonságosan fogyasztható, ha megfelelően azonosítjuk. Egyes mérgező gombákkal, például a susulykákkal összetéveszthető, de ezek egyértelműen különböznek abban, hogy nem csoportos növésűek, és világosabbak a  lemezeik, illetve a susulyka kalapja általában csúcsos, sugarasan rostos. Az ehető csoportos pereszke és a csupros tuskógomba kalapja lehet felülről hasonló, de ezek lemezei világosak, fehéresek.

A szintén ehető fehér porhanyósgombával vagy a fehér lemezes csoportos álpereszkékkel (Lyophyllum fajok) is össze lehet téveszteni a Wikipédia szerint.

Barna porhanyósgomba: törékeny, de finom
Barna porhanyósgomba: törékeny, de finom

Bővíthetjük vele a repertoárt

Bár törékenysége miatt kevésbé népszerű a gasztronómiában, tapasztalt gombagyűjtők értékelik finom ízét, amely különösen fiatalon kellemes. Azok számára, akik szeretnek az őszi erdőkben barangolni, a barna porhanyósgomba kellemes felfedezés lehet!