Nedűjét ma is isszák.

Maribor Lent nevű óvárosi részének szívében találjuk azt a szőlőtőkét, amelyet a világ legidősebb ma is növő (és termő!) szőlőjeként tartanak számon. A ’Žametovka’ vagy ’Modra Kavčina’ néven ismert matuzsálem több, mint 400 éves, a Guinness rekordok könyvébe ’a világ legidősebb nemes termő szőlőtőkéjeként’ jegyezték be. Az öreg tőke a maribori és szlovén bortermelés szimbóluma is egyben.

Az Öreg Szőlőt valamikor a középkor végén ültették, amikor Maribor a török uralommal küzdött. A tőke túlélte a heves harcokat a támadók és a város védői között, mivel az Öreg Szőlő Ház (amelynek falánál nő) a védelmező városfal része volt. A szőlőt nem károsította tűzvész sem, pedig a faszerkezetes és szalmatetők gyakran lángra lobbantak, és a különféle pusztító kórok, járványok is elkerülték. Noha a második világháborúban az Öreg Szőlő Ház is romba dőlt a bombázások következtében, ez az ellenálló növény sértetlen maradt.

Fotó: maribor-pohorje.si

Manapság az Öreg Szőlő az egyetlen olyan növény a világon, amely saját múzeumot is magáénak mondhat, az Öreg Szőlő Házban. A tőkéről származó hajtások számos országba eljutattak már (így hazánkba is) és Szlovénia több részén is élnek utódnövények.

Fotó: drinksfeed.com

Minden évben rengeteg turista keresi fel ezt a látványosságot, borutak, borkóstolók sokasága vezet erre. Fajtája ’žametovka’ vagy más néven ’modra kavčina’, amely egyike Szlovénia legrégebben nemesített fajtáinak. Évente kb. 35-55 kg szőlőt szüretelnek a tőkéről, amiből aztán bor készül, ezt dizájnos üvegbe töltik és elsősorban protokoll ajándékként értékesítik.

Fotó: mariborinfo.com