Kicsiknek és nagyoknak is, mindenféle alkotáshoz.

Jó dolog, ha saját magunk készítünk díszeket, ajándékokat karácsonyra, és még jobb, ha a tevékenységbe a gyerekeket is bevonhatjuk. A házilag elkészíthető, gyönyörű, tiszta, hófehér gyurma nem csak tökéletes erre a célra, de ráadásul fillérekből kihozható. Az alapot aztán már bármire használhatjuk: készülhetnek díszek a karácsonyfára, ujjlenyomatok emlékbe, növényi mintával díszített plecsnik a nagyinak, és így tovább.

gyurma9

Az alaprecepthez a következőre lesz szükséged:

  • 1 bögre kukoricakeményítő
  • 2 bögre szódabikarbóna
  • 1 és 1/4 bögre víz (van olyan recept, amelyik szerint 1,5 bögre víz szükséges)

Az elkészítés is nagyon egyszerű:

A hozzávalókat öntsük egy edénybe, és keverjük el őket csomómentesen. Folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon kezdjük melegíteni. Akkor van készen, ha annyira besűrűsödik, hogy már nem tudjuk kevergetni, és egy gombóccá áll össze a massza. Ezután tegyük egy tálba a gombócot és fedjük be nedves ruhával, hogy ne száradjon ki, amíg kihűl..Kihűlés után gyúrjuk át kicsit a gyurmát.

gyurma1

gyurma3

gyurma4

Ezt követően már formázhatjuk, szaggathatjuk, nyomkodhatunk bele leveleket, ágakat, kedvünk szerint. A sütést óvatosan végezzük, 160-180 °C-on fél órát ajánlanak, de ez függ a tárgy méretétől és a sütőtől is. Nézzünk rá, mert ha túl sokáig hagyjuk benn, megbarnul, és oda a szép fehér szín! Ha elég időnk van, megpróbálhatjuk a szárítást is, így biztosan nem ég oda a mű: alacsony hőfokon, maximum 80°C-on egy órán keresztül szárítsuk, félidőben megfordítva.

gyurma5

gyurma6

gyurma10

A végén festhetjük, feliratozhatjuk is az elkészült művet!

gyurma8

Ötlet: http://mamapapabubba.com/

Még több ötlet: https://hu.pinterest.com/explore/baking-soda-clay/