Akár le is fagyaszthatod ezt a sütit!
Biztosak vagyunk benne, hogy ez a banánkenyér irtó gyorsan fog elfogyni, akár zsúrra készítjük, akár piknikezéshez vagy kiránduláshoz visszük magunkkal, akár ajándékba szánjuk. Ráadásul a kicsit érettebb, rondább banánokat is felhasználhatod hozzá!
Fotó: Bakerette.com
A befőttesüvegben hosszabb ideig megőrzi frissességét a süti, úgyhogy nyugodtan készíthetsz nagyobb adagot is. Sőt, néhány hónapra még le is fagyaszthatod!
Fotó: Bakerette.com
Amikor a sütemény elkészül és kiveszed a sütőből, csavard rá a befőttesüveg tetejét, így hűlés közben automatikusan „magára zárja” a fedőt.
Használat előtt nem árt kifertőtleníteni az üvegcséket forró vízben. Különösen a peremet és a fedőt tisztítsuk-főzzük ki alaposan. Hagyjuk megszáradni az üvegeket.
Fontos, hogy a sütemény tésztáját csak max. 2/3-ig töltsd az üvegekbe, különben kifut, ahogy megdagad a sütés közben. A befőttesüvegeket nem lehet simán betenni a sütőbe, hanem vízfürdőbe kell állítani őket!
Attól függően, hogy mit sütünk, a befőttesüvegben kb. 25-30 perc alatt készül el a finomság, a nagyobbakban akár 1 óra is lehet a sütési idő. Lényeges, hogy lezárjuk az üveget, amikor elkészült a sütink. A muffinszerű sütiket, banánkenyeret rögtön lezárhatjuk, de pl. a sajttorta esteében először ki kell hűtenünk a desszertet. Az így elkészült süteményt néhány napig szobahőmérsékleten is tarthatjuk, a sajttortát azonban a hűtőben tároljuk, és 3 napon belül fogyasszuk el.
Hozzávalók a banánkenyérhez:
- 2/3 bögre margarin (vagy vaj, vagy egyéb zsiradék)
- 2 bögre kristálycukor
- 4 tojás
- 2 bögre aprított vagy szétnyomott banán (ez kb. 4 db közepes gyümölcs)
- 2/3 bögre víz
- 3 1/3 bögre liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2/3 bögre aprított pekándió vagy mogyoró
A tésztát 10 perc alatt összeállíthatod, a sütési idő további 45 perc.
Melegítsd elő a sütőt 165◦C-ra és vajazz ki 8 db, kb. 6 dl-es, egyenes falú, széles szájú befőttesüveget.
Egy nagy tálban, keverd el a margarint a cukorral, amíg fehér és habos nem lesz. Add hozzá a tojásokat, a banánokat és a vizet. Szitáld össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szegfűszeget, majd add az egészet a banános keverékhez. Keverd bele a mogyorót vagy diót.
Öntsd a tésztát a kivajazott, széles szájú üvegekbe, de ügyelj rá, hogy csak az üveg feléig töltsed. Ne tedd ár a fedőt!
Süsd 165 ◦C-on, 45 percig. Közben sterilizáld az üvegek fedőjét is, forró vízben.
Amint megsült a tészta, vedd ki a sütőből az üvegeket, töröld meg a peremüket és csavard rá a fedőt. Ahogy hűl a süti, úgy fog ráhúzódni a teteje az üvegre (ekkor egy kis pukkanó hangot hallasz majd, és nem lehet benyomni a fedő tetejét).
Forrás: thewhoot.com.au