Te is szúnyog-mágnes vagy?

Az csak egy dolog, hogy betegségeket is terjeszthetnek, de egyébként is ki szereti, ha csipkedik a szúnyogok? Akadnak olyan szerencsések, akiket valahogy elkerülnek a vérszívók, mások viszont piros pöttyökkel borítottan ébrednek, ha csak egyetlen példány is beszabadul éjszakára a hálóba. A népesség nagyjából 20%-a igazi szúnyog-mágnes a kutatások szerint.

A népi bölcsességeknek persze se szeri, se száma, mindenki tudni véli, hogy mi mindennel lehet riasztani, távol tartani a zümmögőket, ám a tudósok szerint az alábbi 7 tényező határozza meg leginkább, hogy kire buknak a kellemetlen rovarok:

1. Ruházat

A kis vérszívók a szemüket használják a célpont kiszúrásához. A szúnyogok ugyanis nagyon vizuálisak, különösen késő délután. Aki sötét ruhákat hord, vagy pirosban virít, könnyebben válik áldozattá.

2. Vércsoport

Vérre megy a támadás, így nem kérdés, hogy mi a legfontosabb a szúnyogok számára.  A nőstényeknek a vérben található fehérjére van szükségük a peterakáshoz. Így nem meglepő, hogy egyes vércsoportok előnyt élveznek másokkal szemben. A kutatók szerint az 0-s vércsoportúak kétszer olyan vonzóak a szúnyogok számára, mint az A-sok, a B-sek pedig valahol a kettő közt helyezkednek el.  Ráadásul az emberek 85 %-a kiválaszt egyfajta váladékot, amely jelzi, hogy milyen vércsoportúak, ezeket még inkább kedvelik a szúnyogok, hiszen rögtön be tudják azonosítani, amit akarnak.

3. Kilélegzett gáz

A szúnyogok akár 50 méterről is megérzik a szén-dioxidot, így minél többet lélegez ki valaki, annál vonzóbbá válik. A magasabb emberek több gázt termelnek. És mivel a szánkon és orrunkon keresztül jut ki a gáz, ezért szeretnek a nyomorultak a fejünk körül zümmögni (egész éjszaka).

4. Verejtékezés és izzadás

A szúnyogok kitűnő szimattal rendelkeznek: mindenféle verítéket, izzadtságot, kipárolgást kiszagolnak. Azt is imádják, ha valakinek magasabb a testhőmérséklete.

5. Élénk élet a bőrön

Egyes kutatások szerint a bőrünkön megtelepedő baktériumok típusa és a mennyisége is szerepet játszik a vonzásban. Úgy fest, hogy a nagyobb kolóniával rendelkező bőr még akkor is vonzóbb a szúnyogok számára, ha kevesebb baktériumfaj alkotja.

6. Terhesség

Meglepő lehet, de némely szúnyogfaj kifejezetten kedveli az áldott állapotban lévő nőket. Egy Afrikában készült tanulmány szerint számukra a terhes nők kétszer olyan vonzóak, mint a nem állapotosak, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a terhesség második felében járó nők akár 21%-kal több szén-dioxidot lélegezhetnek ki, mint a nem terhesek.

7. Sör

Egy tanulmány kimutatta, hogy jelentősen több szúnyog lepte el a résztvevőket, miután megittak egy sört, mint előtte. A kutatók feltételezték, hogy ez az izzadságban megjelenő magasabb etanol-tartalomnak volt köszönhető, de nem sikerült a pontos összefüggéseket megtalálni.

Forrás: www.treehugger.com