Meghitt várakozás.

Vásárok, gyertyák, forralt bor, fények, hangulatok, befelé fordulás: az advent ezt jelenti a világ jelentős részében. Az ünnepi várakozás heteken keresztül lázban tart mindenkit, ilyenkor feldíszítjük nem csak a lelkünket, de a környezetünket is. 2019-ben december 1-jén kezdődik nálunk az advent, de sok helyen már ennél is korábban kinyitnak a kézműves vásárok, megtelik fahéjillattal a levegő, felgyúlnak az aprócska fények.

Az adventi készülődés minden országban picit más, egyedi jegyeket, a népre, az ott élőkre jellemző sajátságokat is magában hordoz. A CNN most összegyűjtötte azokat a helyeket, amelyeket egyszer az életben advent idején is érdemes látni – Budapest is felkerült az ajánlólistára!

Ausztria

Itt született a világ leghíresebb karácsonyi éneke, a Csendes éj (Stille Nacht) 1818-ban. Az Obendorf bei Salzburgban található ’Csendes éj kápolnát’ érdemes felkeresni, de az egész ország varázslatos hátteret biztosít a meghitt adventhez a hófödte csúcsokkal, szánkózásra hívó lejtőkkel.

Kína

Noha Kína nem az az ország, amely egyből beugrik, ha a karácsonyra gondolunk, nem árt tudni, hogy a lakosság 5%-a keresztény. Az advent itt kicsit máshogy fest: a kínaiak színes papírlampionokat aggatnak ki a házban, a fákra, valamint ablakdísznek piros papírból vágnak ki pagodákat.

Horvátország

A lakosság nagy része római katolikus, az advent itt fontos ünnepnek számít. Zágrábban gyönyörű a “díszlet”: kézműves árukkal teli bódék, sült gesztenye, forralt bor vár mindenkit. Szentestén szárított tőkehal kerül az asztalra.

Brazília

Dél-Amerikában a színek dominálnak, még a buszok is díszkivilágítást kapnak ilyenkor.

Németország

Hagyománya van a nagy vásároknak, a müncheni vagy a nürnbergi a legszebbek közé tartozik. A gyümölcskenyerük, a mézeskalácsuk is híres (és finom!).

Magyarország

Nem múlhat el karácsony bejgli nélkül, emellett a CNN kiemeli azt is, hogy az adventi naptárba apró ajándékokat, édességeket rejtenek a szülők. Szót ejtenek a zenéről: advent idején rengeteg koncertbe futhatunk országszerte.

Mexikó

A mexikói advent vallási ceremóniákkal körített. A 9 napig tartó ’Las Posadas’ Mária és József útját szimbolizálja: minden este egy angyalnak öltözött gyerek által vezetett gyerekcsapat kel útra. A kiválasztott házakba mennek, ahol megtagadják a belépésüket, de gyakran kapnak egy kis frissítőt.

Lengyelország

A mélyen vallásos országban előtérbe kerül a spirituális lelki készülődés. Ilyenkor mindenki a házakat dekorálja, süt. A krakkói adventi vásár egyre nagyobb hírnévre tesz szert.

Forrás: edition.cnn.com