Hatalmas létesítmény áldozatokkal.

Mindössze 20 km-re északra a lenyűgöző Iguazu-vízeséstől, Brazília és Paraguay határán egy másik természeti csodára bukkanhattunk néhány évtizeddel ezelőtt. A nem kevésbé szépséges Guaira-vízesés vagy Hét-vízesés (Sete Quedas, portugálul) 18 óriási zuhatag sorozataként a Parana folyón egy szűkületnél volt megcsodálható.

A vízesés kezdeténél jelentősen beszűkült a folyó: 380 méteres szélességről 60 méteresre, így kialakítva az egyik legerőteljesebb, leginkább magával ragadó vízesést a világon. A zuhatag áramlási sebessége kétszerese volt a Niagara vízesésének.

A robogó víz fülsüketítő zaját még 30 km-ről is lehetett hallani. Éveken keresztül turistalátványosságként vonzotta a látogatókat, de a helyiek is kedvenc helyükként szerették. 1982-ben a brazil hadsereg eltávolította a vizet megtörő sziklákat annak érdekében, hogy megépítsék az Itaipu víztározót.

Az Itaipu a világ egyik legnagyobb teljesítményű vízerőmű gátja.  Az ilyen hatalmas létesítmény megépítése sajnos áldozatokkal járt: ezek egyike volt a Guaira-vízesés.

Hónapokkal a nagy elárasztás előtt, rengeteg turista özönlött ide, hogy utoljára megcsodálják az alázúduló vizet. Sajnos az utolsó időszakot egy tragédia is beárnyékolta: egy rosszul karbantartott függőhíd leszakadásával 80 turista lelte itt halálát.

Ahogyan a vízszint emelkedni kezdett, többszáz ember gyűlt össze, hogy részt vegyen egyfajta rituális megemlékezésen. Az elárasztás mindössze 14 napot vett igénybe, az esős időszakra estt, amikor a folyó vízszintje egyébként is magas volt. 1982-ben elkészült a gyűjtőmedence, eltűnt a vízesés.

A brazil kormány később a víz alá került sziklákat felrobbantotta, hogy elősegítse a biztonságosabb tájékozódást a folyón.

Fotó: www.tes.com
Fotó: www.worldfortravel.com
Fotó: Sophia.Mk/flickr
Fotó: mario cesar mendonça gomes/flickr
Fotó: mario cesar mendonça gomes/flickr
Fotó: mario cesar mendonça gomes/flickr
Fotó: Marcelo Aquino/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com