Tradicionális csemege.

A ’mexikói kaviárként’ is ismert étel két hangyafaj lárváit és bábjait tartalmazza. A Liometopum apiculatum és a L. occidentale Mexikó és az USA félszáraz területein honos.

A lárvákat a hangyafészkekből gyűjtik, amelyeket általában sziklákon, vagy a föld alatt találnak meg, néhány méterre a táplálékforrástól, így például kaktuszoktól, agavéktól, különféle fáktól. Csak február és április között, 10-12 héten át bukkanhatunk rájuk, az időjárás erősen befolyásolja a csemege elérhetőségét.

A fészekből csak a lárvák 70%-a kerül betakarításra. Sajnálatos módon nem minden gyűjtögető tudja, hogy miként kell megfelelően begyűjteni a lárvákat, ami az egész kolónia pusztulásához vezethet vagy pedig ahhoz, hogy a hangyák más, elérhetetlen helyekre telepítik át a fészkeiket. A zsákmányoló gyűjtögetés helyenként már a hangyafajokat veszélyezteti.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Insectos Gourmet Mx (@insectosgourmet.mx) által megosztott bejegyzés

A rovarkaviárt végül megmossák és egy tradicionális recept szerint elkészítik, zöld chilivel, aprított hagymával és mirrhafű levelekkel együtt. Lassú tűzön főzik 5 percig, amíg fehér vagy elefántcsontszínt nem ölt, majd tortillában vagy tacosszal tálalják. A túróhoz hasonló állagú étel vajas, mogyoró ízzel rendelkezik. Az ételt már az aztékok is csemegeként fogyasztották.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Insectos Gourmet Mx (@insectosgourmet.mx) által megosztott bejegyzés

Az escamolt ma is sok helyütt kedvelik, főként a meleg éghajlat kedvez a hangyáknak. Akadnak olyan farmok is, ahol kifejezetten tenyésztik a hangyákat. Az escamol fehérjetartalma igen magas, 40% körüli, ráadásul ezek a fehérjék ritkább aminosavakat is nagyobb arányban tartalmaznak.

Forrás: www.odditycentral.com