Hol a labda?

Az 1981-ben az apartheid idején épült Mmabatho stadiont gyakran a teljesen használhatatlan építészeti megoldások iskolapéldájaként emlegetik. A tervezők: Israel Goodovitch építész és Ben Abraham mérnök azzal az elképzeléssel álltak elő, hogy minden szokványos stadiontervvel szembemennek, csak sajnos épp a rossz irányba. Azonban a hatóságok rajongtak az ötletért és engedélyezték az építkezést. Miután elkészült, nem kellett sokat várni, hogy kiderüljön: a pályára alig van rálátás és csak kitekert nyakkal lehet a mérkőzéseket élvezni.

A Johannesburgtól 300 km-re, a dél-afrikai és botswanai határhoz közel található létesítmény Afrika 5. legnagyobb stadionja, de szinte alig van használatban.

A szokatlan dizájn itt a lelátókon helyet foglaló szurkolók élményét rontja. A 2010-es világbajnokságon hivatalos meccseket sem rendeztek itt, de még edzésekre sem használták. Manapság is csak jótékonysági mérkőzések és dél-afrikai semleges klubmérkőzések lebonyolítására kerül itt időnként sor.

MmabathoStadium2

Az 59 ezer ülőhellyel rendelkező struktúra igen bizarr látványt nyújt, de tekinthetjük egyfajta műalkotásnak is a különös elrendezést.

Sokan egy nyíló tulipánhoz hasonlítják a meglepő dizájnt. Sajnos az éles szögek, a zavaros geometriai elrendezés, a megemelt lelátók és az, hogy az egész nézőtér túl messzire került a pályától, jelentősen csökkenti a stadion használhatóságát és vonzerejét.

Forrás: www.odditycentral.com