A szomszédok az űrhajósok.

Ha valaki szeretne világgá menni, mindenkitől a lehető legmesszebb, akkor a Nemo pontra kell indulnia. Természetesen csak elméletben, a valóságban ugyanis nem fog ott semmit sem találni, csak rengeteg vizet.

A Csendes-óceánban található pont az a hely, ami a létező legmesszebb esik a szárazföldtől, a legközelebbi talpalatnyi földig ugyanis 2688 km-t kell utaznunk.

A bolygónk legmagányosabb helye nevét a latin ’senki’ szóról kapta. A Nemo pont annyira messze van mindentől, hogy a legközelebbi emberek valójában az űrhajósok, akik a Nemzetközi Űrállomáson teljesítenek szolgálatot. Ők légvonalban kb. 400 km-re helyezkednek el.

Mivel ez a hely esik legmesszebb a szárazföldektől, ide küldik az űrszemetet, amelyek a műholdakból, űreszközökből származnak.

Ezzel azt igyekeznek elkerülni, hogy a hulladék lakott terültre vagy hajózási útvonalra zuhanjon. 1971-től 2016-ig 263 kisebb-nagyobb űreszköz csapódott be ezen a területen.

Ha hajóval szeretnénk felkeresni a pontot, akkor legalább 15 napra, 10 órára és 37 percre lesz szükségünk, repülővel pedig minimum 10 órát kell haladnunk.

Egy földrajzi szoftvernek köszönhetően 1992-ben határozták meg a Nemo pont pontos helyét. A horvát-kanadai mérnök, Hrvoje Lukatela kalkulálta ki a koordinátákat saját térinformatikai programjával. A pont földrajzi koordinátái: d. sz. 48° 52′ 36″, ny. h. 123° 23′ 36″. A legközelebbi szárazföld tőle északra a Ducie-szigetek, délre az antarktiszi Maher-sziget, míg északkeletre a Húsvét-szigethez tartozó Motu Nui található. A pont körül csak víz hullámzik 22 405 411 km²-en, amely nagyobb kiterjedésű, mint az egykori Szovjetunió.

Forrás: onlyfunfacts.com

A kiemelt kép illusztráció.