Polgárőr vigyázza a fiókákat.

Legnagyobb hazai bagolyfajunk, az uhu lassan visszatelepül a főváros környékére! A 1980-as évek elején ugyanis ez a faj teljesen kipusztult Pest megyében, a kilencvenes évek első felében egy költőpár élt itt, napjainkban pedig egyre többen lesznek. Idén rekord született: összesen tizenhárom uhufióka repült ki a megyében. A siker a regionális szintű védelmi munkának is köszönhető – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Fotó: www.mme.hu

Bár a bölcsként tisztelt madarunk alapvetően nem idegenkedik a városi környezettől, az idei év azért is különleges, mert Budapest közigazgatási határán belül is nevelt két uhupár utódokat, így összesen öt kisbagoly repült ki. Ez azért is jó hír, mert az uhu ritkítja a túlszaporodott galambállományt és a különböző betegségeket terjesztő patkányokat.

Fotó: www.mme.hu

Az egyik mesterséges, csapadéktól védett költőhelyet tavaly alakították ki, idén pedig már három fióka született. A másik, néhány kilométerrel arrébb levő fészekben most először neveltek fel sikeresen fiókákat. Itt egy önkéntes polgárőr vigyázott a madarak nyugalmára, akiknek korábban már biztonságos, nehezen észlelhető költőhelyet is kialakítottak. Mostanra mind az öt fióka elérte a röpképes kort, de a szülők egy ideig még hordanak számukra zsákmányt.

Fotó: Lendvai Csaba/www.mme.hu

A madárvédők folyamatosan elemzik az uhuk táplálékmaradványait. Idén az derült ki, hogy a főváros környéki párok leginkább vándorpatkányt és házi galambot, valamint különböző rovarevő emlősöket és mezőgazdasági károkat okozó kisrágcsálókat (pl. mezei pocok) zsákmányoltak, így igen hasznos szerepet töltenek be. Bár sokan vélik úgy, hogy macskákat és kutyákat is elkapnak, a közhiedelemmel ellentétben még sosem találtak házi macska- vagy kutyamaradványt a köpetekben.

További információ: www.turistamagazin.hu