Ezeket a lépéseket minden évben el kellene végezni.

Egyre csípősebbek a reggelek és az esték: visszafordíthatatlanul robogunk az ősz felé. Bár még terem a kert, és tele van virágokkal, pár hét múlva azon kapjuk magunkat, hogy a télre készülődünk. Lássuk, melyek azok a feladatok, amiket el kell végeznünk ebben az évben is!

1. Szellőztessük a gyepet

Ha szeretnéd, hogy a fű zöld és egészséges maradjon, akkor időnként szükséges levegőztetni. Ezzel a cipőre szerelhető kiegészítővel például lyukakat készíthetsz a földbe, amelyeken keresztül a víz és a tápanyag mélyebbre hatol.  Így jövőre is neked lesz a legszebb gyeped!

fotó: MICHLEY/amazon.com

2. Itt az ideje a rávetésnek

Érdemes fűmagot szórni a kopaszabb foltokra, léteznek olyan speciális fűmagkeverékek, amelyek jól használhatóak erre a célra. Az ősz kiválóan alkalmas a rávetésre, már nincs olyan meleg (de hideg sem), viszont a talaj sem szárad ki olyan könnyen, nem tűz a nap.

3. Távolítsuk el az elhalt egynyáriakat

Nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor száraz, elhalt, elbarnult egynyáriakkal van tele a kert. Szedjük ki őket, jövőre úgyis újakat ültetünk.

4. Metsszük meg a növényeket

Az évelőket is tegyük rendbe: vágjuk vissza az elhalt, száraz, hervadt részeket a lágyszárúakon és fásszárúakon is. Néhányukat ilyenkor érdemes tőosztással szaporítani is.

5. Ellenőrizzük a kerítést

Vegyük szemügyre a kerítést is, ilyenkor még könnyebben ki tudjuk javítani a sérüléseket, hiányokat, töréseket. Sőt, akár le is festhetjük, ha van elég időnk!

6. Szedjük össze a leveleket

A halomba gyűlt avar bizony az alatta szenvedő füvet is tönkreteszi. Ráadásul a levelekben számos kártevő, kórokozó is túlélhet. Mindenképpen össze kell gyűjteni és elszállíttatni a leveleket!

Fotó: MILES KIMBALL/amazon.com

7. Takarítsuk ki az ereszcsatornákat

A csatornákban összegyűlnek az ágak, levelek, eldugaszolva azt, így a csapadékvíz nem tud lefolyni. Nagyon fontos rendszeresen kitisztítani őket (nem csak ősszel): a legegyszerűbb létráról, vagy hosszú csatornatisztító segítségével.

8. Eresszük le a tavak, medencék vizét

A vizekbe eső falevelek kedveznek az alga elszaporodásának, eltömítik a szivattyúkat és piszkítják a vizet. Érdemes hát még a levélhullás előtt leereszteni a medencéket, tavakat, majd alaposan kitakarítani és újratölteni őket.

9. Töltsük fel a madáretetőket

Ahogy az idő hidegre fordul, egyre nehezebben találnak a madarak is élelmet. Amikor már a hó is leesik, jusson eszedbe magokat, eledelt kitenni a kis szárnyasoknak!

10. Ültessük el a virághagymákat

Ha jövő tavasszal szeretnénk sok növényben gyönyörködni, akkor itt az ideje az ültetésnek. Ősszel ültethetünk hagymásokat, mert a talaj még elég meleg, és elegendő nedvességhez is jutnak az esőkből.

11. Itt az ideje télálló zöldségeket vetni

Számos növény vethető ősszel másodvetésben-még a tél előtt szedhető lesz, másokat hó alá lehet vetni, és van, ami akár egész télen szüretelhető.

12. Ellenőrizzük a kocsifelhajtót, járdákat!

A jég a legfőbb ellensége a betonjárdáknak, kövezett területeknek, ezért fontos, hogy átnézzük, nincs e repedés rajtuk. Emennyiben igen, javítsuk a hézagot, hogy ne legyen az apró bajból sokkal nagyobb (és drágább).

Fotó: BIG BOSS/amazon.com

13. Gondoskodjunk a kerti lámpákról

Télen már nagyon hamar sötétedik, nem lenne jó hasra esni este, amikor hazaérünk. Fontos, hogy a kerti ösvények, járdák ki legyenek világítva, saját és vendégeink biztonsága érdekében.

14. Tisztítsuk le és tegyük el a kerti bútorokat

Nem tesz jót a kültéri bútoroknak sem, ha az esős őszben és a hideg, havas télben végig kinn vannak a teraszon, a kertben. Ahogy az idő hidegre fordul, tedd őket a pincébe, sufniba, hiszen ilyenkor már úgysem fogsz kinn ücsörögni esténként.

15. Vizsgáltassuk be a talajt

Ha még sosem vizsgáltattad meg a talajt, a legjobb időpont erre a szeptember. Ősszel tudjuk a hiányzó tápanyagokat pótolni, ezért érdemes képbe kerülni.

Forrás: www.housebeautiful.com