Lelkes madarászok vörhenyesfecske fészket találtak.

Bár a hazai fecskékkel kapcsolatban nincsenek jó híreink az utóbbi időben, most mégis egy örömhírről számolhatunk be: vörhenyesfecske fészket találtak Magyarországon! Ez a fecske a mi füstifecskénkre emlékeztető külsejű és viselkedésű madár, repülő rovarokra vadászik, sárgolyókból álló fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányzata alá építi. Utóbbi könnyen elkülöníthető a hazai fajokétól, zárt, molnárfecskeszerű fészkének bejáratához ugyanis hosszú félcsövet tapaszt.

Széles körben elterjedt madár, elsősorban Ázsiában, de Afrikában és Európában is költ. Kontinensünkön a Földközi-tenger partvidéki régiójában, Spanyolország, Portugália és a Balkán országainak belső területein fészkel. Mindezek ellenére hazánkban eddig nem volt költéséről adat, és kóborló példányokat is csak nagyon-nagyon ritkán sikerült megfigyelni.

Idén azonban váratlan dolog történt: április 16-án két, egymástól valószínűleg független helyen is megfigyelték: Tatán, illetve a magyar-román-ukrán hármas határ közelében. Május 5-én pedig Balatonfüreden, a Grand Anna Hotel közelében észlelték a fecskéket. Ezt követően a madarászok akcióba lendültek, és mintegy 35 alkalommal figyelték meg a madarakat.

A balatoni vörhenyesfecske-pár fészke a hotel mélygarázsának mennyezetére, a faj mediterráneumi élőhelyén klasszikusnak számító helyre épült. Külön meglepetés volt, hogy az idén épült fészek mellett egy korábbi években, valószínűleg 2016-ban készült fészek is előkerült, amiről nem tudtak eddig a szakemberek, így az sem ismert, hogy volt-e benne sikeres költés.

A fiókákat is sikerült megfigyelni július 5-én, ekkor négy repülő madarat: három fiatalt és egy felnőtt példányt láttak a madarászok. A sikeres költés azért is számít különlegesnek, mert az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult. Még augusztus 22-én is sikerült az egyik vörhenyes fecskét megfigyelni Balatonfüreden, a fészkelőhely közelében.

2018 érdekes madártani eseménye lesz annak kiderítése, hogy a faj két évet követően visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre. A fecskék jelentős területhűségét ismerve ennek esélye nagy. Izgatottan várjuk a fejleményeket!

További információ: www.mme.hu

Forrás: www.mme.hu, fotók: Bajor Zoltán/www.mme.hu