Körbevesz az erdő csendje.

A Santa Margarida egy freatomagmatikus tűzhányó Garrotxa járásban, Katalóniában. Nagyjából 11 500 évvel ezelőtt a földkéreg felszakadt és több millió tonna magma ömlött ki, hogy végül egy kb. 600 méter magas, kúp alakú dombot formálva megszilárduljon.

A domb tetején széles, kör alakú kráter keletkezett, de manapság már nem kopár a táj, belsejét dús zöld fű és bokrok borítják, lankáira örökzöld tölgyek és lombhullató erdők futnak. A legmeglepőbb látvány viszont akkor tárul elénk, ha belesünk a kráter belsejébe, ahol egy apró kápolna bújik meg.

Fotó: Carquinyol/Wikimedia

A Santa Margarida kápolnáról nem tudunk túl sokat. A feljegyzések szerint az eredeti épület megsemmisült az 1428-as földrengésben, a jelenleg is látható kis templom 1865-ben épült.

Fotó: Rafel Miro/Flickr

A Garrotxa-i vulkanikus mező Barcelona-tól kb. 90 km-re, északra fekszik. A területen kb. 40 vulkanikus kúp található, ezek egyike sem aktív, a legutolsó kitörés hozzávetőlegesen 11 000 évvel ezelőtt volt. Ezek a vulkánok nem rendszeresen törnek ki, hanem mindegyik csak egyszer. A régióban még mindig mérhető a szeizmatikus aktivitás, és időnként kisebb földrengések rázzák meg a környéket. A már említett 1428-as földrengés különösen nagy erejű volt, számos épületen kárt okozott és mintegy 20 halálesetet is követelt.

Forrás: www.amusingplanet.com