Vörös, zöld és sárga hullámok.

A Kínában található Zhangye Danxia Geológiai Park szivárványszínű hegyei az időjárás és az erózió nyomát viselik magukon. A drámai, nem mindennapi színkavalkád a homokkőben található ásványi anyagok eredménye, ezek festik vörösre, zöldre, sárgára a hegy oldalát.

Fotó: Shutterstock/suronin

A geológiai park rengeteg turistát vonz, akiket elbűvöl a „kínai Grand Canyon”, az ásványok és sziklák sűrű, hullámzó, barázdált rétege. Mivel a színes hegyek nemrég (2009-ben) kerültek fel az UNESCO Világörökségeinek listájára, így most jóval több látogató keresi fel őket, mint néhány évtizeddel korábban. Danxia-t kínai régészek térképezték fel az 1920-as és 30-as években, és meglehetősen ismeretlen maradt a régió határain kívül, egészen néhány évvel ezelőttig.

Fotó: rolando000 / Flickr

Vajon valóban ilyen csodálatosak a helyek élőben is, mint a fotókon? Eláruljuk, hogy nem egészen, a képeken egy kis photoshop segítségével lettek ilyenek. De ne higgyük, hogy a valóság nem lenyűgöző, mert élőben is elképesztően látványosak a színes hegyek!

Íme, a látvány a Google Earth-ön:

Danxia azonban nem az egyetlen példája a drámai színű hegyeknek. Észak-Amerikában is találunk néhány különleges színű vonulatot, így például a Spektrum hegységet Kanadában, Bit Kolumbiában.  A Spektrum hegység kúpvulkán, láva, tajtékkő, hamu és ásványi anyagok rétegeiből épül fel.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Chilcotin Plateau-t (amit Szivárvány Sornak is neveznek) kell megemlíteni, ez pedig a pajzsvulkánra jó példa. A vulkánt felépítő sziklák kevesebb alumíniumot és több nátriumot és káliumot tartalmaznak, és így festenek, ha lepillantunk rájuk a tetőről:

Fotó: Leigh McAdam

Fotó: Leigh McAdam

Forrás: gizmodo.com