Mintha visszamennél az időben.

A Hudson folyó völgye rengeteg látnivalóval vár, és mind közül az egyik legkülönlegesebb, hogy egy bűbájos világítótoronyban töltheted az éjszakát.

https://www.instagram.com/p/BPbMySBF-2_/

https://www.instagram.com/p/BTpg9h3gcs_/

Az 1835-ben épült Saugerties Lighthouse egyike annak a hét megmaradt világítótoronynak, amely a Hudson folyóra épült (persze csak ha nem számoljuk ide a Szabadság szobrot, ami talán a világ leghíresebb világítótornya!).

A torony az 1990-es évektől kétszobás apartmanként működik.

Mind az apartmant bérlők, mind a napi látogatók hajón tudják az épületet megközelíteni, vagy egy 800 méteres ösvényen, gyalog, amely természetvédelmi területen, a nádasok között kanyarog, és napjában kétszer víz alá kerül.  A világítótorony őre, Patrick Landewe bevallja, hogy fel kellett vennie az ár-apály ritmusát, amikor sok éve megkapta az állást. Akkor még agglegény volt, de ma már felesége és fia van.

Manapság Landewe az épület gondnoka, a fényjelzést ugyanis automata vezényli, és napelem „hajtja”. A házaspárnak így a vendégek fogadása marad, hiszen a kétszobás, rusztikus épület nagyon csábítja a romantikára vágyó párokat. Hintaszék és franciaágy van, TV viszont nincs a házikóban, úgyhogy a pihenést semmi sem zavarhatja meg. A látogatók felmászhatnak a toronyba, meredek lépcsők és létra segítségével.

A birtok hét minden napján nyitva tart, a látogatók meg is mártózhatnak a homokos strandon a vízben, vagy piknikezhetnek a fűben. Maga az épület nyári vasárnapokon látogatható, ekkor lehet a kiállítást is megtekinteni.

https://www.instagram.com/p/BTpg9h3gcs_/

A világítótornyok fontos szerepet játszottak a környék történelmében. Kiemelkedő feladatuk volt a hajók biztonságos irányítása a folyón. Az 1862-ben megépült első világítótornyot további 13 követte. A 20. századi technikai fejlődésnek köszönhetően a világítótornyok többsége elavult, és elhanyagolt állapotba került, de szerencsére egyre több közösség, vagy hatóság lát fantáziát az emlékek őrzőinek felújításában.

Forrás: CountryLiving