Olajat kerestek, gyógyvizet találtak.

Sódomb: ezen a néven vált ismertté az egerszalóki mészkődomb, amelyet a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz hozott létre. A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre. A rendkívül ritka képződménynek Európában nincs is párja, hasonló is csak Törökország ázsiai részén, Pamukkale-ban, valamint a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

1961-ben kőolaj és földgáz után kutatva végeztek Egerszalók környéken próbafúrásokat. A történet persze itt sem a várt módon folytatódott, olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 hévizet találtak. 1969-ben a helyi TSZ egy pici, 6 méter átmérőjű medencét épített. A 80-as években egy második kutat is fúrtak, a két kutat 18-20 ezer évesnek vélik a balneológusok. A kutakból kiömlő víz a lejtőn lefolyva a Laskó – patakba kerül. Megszentelésük után (2010) a kutak nevet is kaptak: Mária és Vendel kútként „anyakönyvezték” őket.

Fotó: termalonline.hu

Az 1900 nm2-es mészkőlerakódás a parányi, mindössze 2000 lelket számláló, Mátra és Bük között megbúvó község büszkesége. Persze a falu természeti környezet is lenyűgöző, de a páratlan sódomb miatt nem csak a határokon innen ismerik a nevét.

Fotó: salirisresort.hu

A 65-68 C◦-os , ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket, ahogyan a 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész. A fehér teraszok, párkányok, zuhatagok, függönyök páratlan látványt nyújtanak. A sódomb helyi védelem alatt áll, a mellette található fürdő építése után kiépített sétaúton lehet megközelíteni.

Fotó: salirisresort.hu

A gyógyvíz a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta, kalcium-magnézium hidrogén karbonát tartalma mellett nátriumot, metakovasavat is tartalmaz.  A vizet 1992-ben gyógyhatásúnak minősítették, és színvonalas fürdő és szálloda épült a természet kincsére.

Fotó: salirisresort.hu

Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban, gerincbetegségekben, idegrendszeri betegségekben szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallott.

Forrás: salirisresort.hu