Tudományos alapok nélkül.

A trikó nélkül álldogáló férfiakat megörökítő, 1934-es kép egy távoli dzsungelben készült, a brazíliai Amazonas vidékén. Ők Henry Ford emberei. Hat évvel korábban az amerikai iparmágnás egy telepet alapított itt annak érdekében, hogy függetlenné váljon az ázsiai gumiipartól, amely fojtogatta a  vállalkozásait.

Ford a Tapajos folyó partján választott telephelyet és kaucsukültetvény telepítésébe kezdett.

Nem állt meg itt, sokkal nagyobb dologról álmodott. Egy utópisztikus közösséget akart létrehozni, amely az üzlet mellett civilizációs kísérletként is működött. Sajnos azonban Ford csak üzletember volt, nem pszichológus, így a nagy álom lassan darabjaira hullott.

Fotó: Greg Grandin
Fotó: theoldmotor.com
Fotó: Greg Grandin
Fotó: theoldmotor.com

Henry Ford meglehetősen merev elképzelésekkel rendelkezett.

Elkötelezett amerikaiként kizárólag amerikai ételeket fogyasztott, amerikai stílusú házban élt, olyan felolvasó és táncesteken vett részt, ahol kizárólag angol nyelvű versek, dalok szóltak. Szigorú szabályait a dolgozókra is rákényszerítette, tiltotta az alkoholt, a cigarettát, a nőket és a családalapítást is. A munkások titokban gyakran a közeli településekre szökdöstek át, amelyek tömve voltak bárokkal, éjszakai klubokkal, bordélyházakkal.

Ford kudarca az arroganciájában leledzett.

Nem szerette a szakértőket, nem hallgatott rájuk, makacsul ment a saját feje után. A tudományos alapokat nélkülöző projektje lassan bomlásnak indult, a növények sínylődtek, a munkások gyomorproblémákkal és más betegségekkel küzdöttek és egy idegen kultúrába ékelve nem találták a helyüket. Az elégedetlenkedések lázadáshoz vezettek, amelyet a brazil katonák segítségével vertek le. 1945-ben végleg bezárt a telep, a szintetikus gumi térhódításával minden létjogosultságot elvesztett.

Fotó: Guido D´Elia Otero/Flickr
Fotó: Guido D´Elia Otero/Flickr

Fordlandia ma egy elhagyott terület, omladozó épületekkel, egykori gyárak, ültetvények maradványaival. Ford maga sosem járt egyébként itt, és alapanyag sem került ki innen a Ford modellek kerekeihez.

Fotó: Amit Evron/Wikimedia
Fotó: Greg Grandin
Fotó: Greg Grandin

Forrás: www.amusingplanet.com