Sajátos sebességkorlátozás.

Shizuo Shinoda japán mérnök épp a buldózerrel ásott, amikor véletlenül karcolásokat vésett az útba. Később, amikor áthaladt az érintett szakaszon az autójával, úgy érezte, hogy a barázdák vibrációt hoznak létre a járműben, ami dallamként hallható. 2007-ban a Hokkaido Ipari Kutatások Intézetének mérnökei finomítottak Shinoda dizájnján és kialakítottak néhány zenélő utat a szigetországban.

A barázdákat megfelelő távolságra helyezik egymástól ez és a mélységük adja ki a dallamot, amit hallunk. Minél közelebb vannak egymáshoz a rovátkák, annál magasabb hangon szólalnak meg.

Japánban 4 zenélő út található: Hokkaido, Wakayama, Shizuoka és Gunma mellett. Mindegyik más muzsikát játszik. A zenélő szakaszok 175 és 250 méter közöttiek és több ezer vésetből állnak. Az utakon figyelmeztető festések jelzik, hogy az adott részen vibrálásra és zenére számítsunk. A rovátkák oldalt és nem középen találhatók, ezért ki is lehet kerülni őket, ha valaki nem szeretne dallamot hallgatni. Ha viszont muzsikára vágyunk, felhúzott ablakokkal, 45 km/h sebességgel kell haladni, hogy élvezni tudjuk.

Fotó: Yusuke Japan Blog

Érdekes módon az első zenélő útszakasz azonban mégsem japán volt, hanem Dániában, Gyllingben készült el. Két dán művész, Steen Krarup Jensen és Jakob Freud-Magnus hozta létre 1995-ben. Az ‘Asphaltophone’ névre keresztelt utat megemelt burkolati jelek segítségével alakították ki.

A hangot adó út ötlete számos országban megragadta a mérnökök fantáziáját. Egy muzsikáló út Dél-Koreában például egy gyerekdal részletét játssza. Ez nem a turisták csalogatására készült, hanem a motorosok figyelmeztetésre, hogy legyenek fokozottan éberek az egyébként igen balesetveszélyes útszakaszon.

Amerikában 2008-ban épült az első zenélő útszakasz. Eredetileg egy Honda reklámhoz készült, Kaliforniában és a Tell Vilmos-nyitány egy részletét játszotta volna, de a barázdák túl messzire kerültek, így csak halványan emlékeztetett rá. Később, amikor a lakosok arra panaszkodtak, hogy az éjszakai vezetők túl nagy zajt csapnak, az érintett útszakaszt máshova helyezték. Új-Mexikóban is van egy ilyen út, Tijeras mellett. Ha megfelelő sebességgel (72 km/h) haladunk rajta, a barázdák az „America the Beautiful” zenéjét dalolják.

 

Fotó: roadtrippers.com
Fotó: roadtrippers.com
Fotó: roadtrippers.com

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Yusuke Japan Blog