Környezetbarát filmréteg.

Indiai és orosz tudósok olyan ehető élelmiszercsomagolást fejlesztettek, amely alkalmas a pékáruk, húsok, tengeri gyümölcsök beborítására. A terméket arra tervezték, hogy helyettesítse a leginkább környezetszennyező, nem újrahasznosítható anyagot a bolygón. Ez a csomagolóanyag természetes összetevőket tartalmaz, biztonságos a környezet és az emberek számára is.

A tanulmány a Journal of Food Engineering c. folyóiratban került publikálásra. Háromféle élelmiszerfilmet ír le, ezeknek alapja a természetben megtalálható nátrium-alginát, ez a vegyület a barnamoszat sejtfalai között fordul elő. A molekula filmképző tulajdonságokkal rendelkezik. A nátrium-alginát legnagyobb előnye az, hogy folyékony gélként működik vizes közegben. A nátrium-alginát egyébként jól ismert ehető biopolimer, amit sűrítőként és stabilizátorként is használnak.

Fotó: Peter Castleton

Az alginát molekulák kötést képeznek a természetes antioxidáns ferulinsavval (ami a fahéjsav egy származéka), ez a kombináció nemcsak megerősítette a filmréteget, de homogénebb, sokkal merevebb, hosszabb élettartamú is lett tőle az anyag.

Az antioxidáns komponensnek köszönhetően az élelmiszer hosszabb ideig marad friss, ugyanis lelassítja az oxidációs folyamatokat.  A film vízben oldható és 90%-a feloldódik 24 órán belül.

Ráadásul a filmhez természetes antivirális adalékok adhatók, ami szintén a termék polcon tarthatóságát hosszabbítja meg. A fokhagyma, a kurkuma és a gyömbér olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek meggátolhatják a vírusok terjedését is.

A szerzők szerint nincs szükség speciális felszerelésre a filmréteg előállításához. Az óceán kimeríthetetlen algaforrása pedig nagyon egyszerűvé teszi a gyártását.

A jekatyerinburgi Uráli Állami egyetem kutatásaiba az indiai Sri Venkateswara és Sri Padmavati Mahila Viswavidyalayam Egyetemek is bekapcsolódtak.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org