Gasztronómiai unikum.

Csigát talán már többen kóstoltak, de csigakaviárt vélhetően még csak nagyon kevesen. Pedig ezt az ínyencséget már hazánkban is gyártják, igaz, a termékek főként az ázsiai piacra vagy luxuséttermekbe kerülnek. Nem csoda, hiszen nem olcsóak, egy kis üvegcse csigakaviár 20 ezer Ft-ba kerül.

A csigakaviár a Helix aspersa maxima nevű éti csiga petéjéből készül. A nemzetközi gasztronómiában caviar d’escargot-nak vagy oeuf d’escargot-nak nevezett csigatojások gyönyörű, áttetszően csillogó, fehér színükkel igazgyöngyökre hasonlítanak. A francia konyhában már az 1980-as években ismert volt a csigakaviár.

A csigakaviár előállítása rendkívül idő- és munkaigényes folyamat. A csigák természetes körülmények között évente csupán egyszer szaporodnak, amikor mintegy 100 parányi petét raknak le. Egy üvegcse kaviárhoz akár 100 állat tojását is össze kell gyűjteni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csaviar (@csaviar) által megosztott bejegyzés

A csigakaviár állítólag nagyon friss, roppanós, földes, füves jegyekkel. Felhasználhatósága széleskörű, semleges íze miatt jól illik húsokhoz, halakhoz, pirítóshoz, de akár desszertekhez is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csaviar (@csaviar) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csaviar (@csaviar) által megosztott bejegyzés

Magyarországon Bátonyterenyén található az egyedülálló csigakaviár üzem, egyelőre csaját csigatenyészet nélkül. A terméket vásárolt alapanyagból készítik, Csaviár néven forgalmazzák.

Fotó: www.facebook.com/csaviar

A magyar változat érdekessége, hogy egy szabadalomvédett eljárásnak köszönhetően sikerült megőrizni a csigatojások természetes ízösszetevőit, a tartósítási eljárás során azok nem sérülnek, s mindezt só nélkül, a semleges ízjegyeket megtartva. Eltarthatóságuk a piacon a leghosszabbak közé tartozik, megfelelő körülmények között tárolva akár egy évig is eredeti minőségükben fogyaszthatóak.

Az egyedülálló, só nélküli eljárást 2005-ben tökéletesítette az üzem tulajdonosa, Kékesi Attila, majd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalom védetté nyilvánította a módszert.

Kékesi Attila emellett olyan vegyületet is alkotott a csiganyálkát felhasználva, amelyre még előtte nem volt példa. A Kékesgyöngye elnevezésű gyógyhatású készítmény is szabadalomvédett, benne a csiganyálka jótékony hatása párosul a kasvirág és a C-vitamin erejével. A visszajelzések alapján pozitívan hat a szervezet gyulladásos és allergiás folyamataira, immunerősítő, méregtelenítő, baktérium- és vírusölő, csökkenti az alkoholos befolyásoltságot is.

Aki kedvet kapott a csigakaviár megkóstolásához, itt tud rendelni:

Csaviar