Ez az a bizonyos fa.

A filmek vagy könyvek szereplői nem mindig emberek – állatok, sőt növények is ’alakíthatnak’ egy műben. Akadnak olyan fák, amelyek annyira híressé váltak az évek alatt, hogy tömegek zarándokolnak el hozzájuk. Most néhány, a valóságban is létező faszereplőt mutatunk be!

Sycamore Gap

Angliában, a Northumberland Nemzeti Park egyik legtöbbet fotózott része az a hely, ahol egy amerikai platán áll. Az itt húzódó Hadrianus fal parttól partig vezet, de egy helyen, két dombocska találkozásánál a fa életteret talál magának. Ez a platán akkor vált híressé, amikor az 1991-es ’Robin Hood, a tolvajok fejedelme’ c. filmben szerepelt Kevin Costner oldalán.

Fotó: Nigel Monks/Flickr

A remény rabjai fa

’A remény rabjai’ c. filmet minden idők egyik legjobbjának tartják. A film ikonikus jelenete, amikor a börtönből kiszabadult Red megkeresi azt a fát, amit Andy említett neki. A fa, amely a kincset rejti, a valóságban is létezett. A fehér tölgy Ohio államban, a Malabar Farm State Parkban állt. Sajnos 2016-ban egy vihar kettétörte a törzsét.

Joshua fa

1986-ban, amikor a legendás ír banda, a U2 az ötödik album kiadására készült, az anyagnak a ’Sivatagi dalok’ munkacímet adták. Fotósukat, Anton Corbijnt arra kérték, hogy keressen egy helyet, ami illik a mondandóhoz. Corbijn egy napon mesélt a zenekarnak a joshua fákról, ezekről a szívós növényekről, amelyek az amerikai délnyugaton nőnek.  A fa nevét az imádkozó profétához hasonlatos alakjáról kapta. Bononak annyira tetszett ez a vallási szimbólum, hogy az egész album nevét ’Joshua Tree’-re változtatták. A következő napon a sivatagban autózva rá is találtak egy ilyen fára, ahol a mára legendássá vált képet készítették.

Fotó: Joho345/Wikimedia

Az 1987-ben megjelent album óriási siker lett. Rengetegen akarták tudni, hogy hol áll a fa, amely az albumborítón szerepelt. Valódi keresőhadjárat indult, ami még emberéleteket is követelt. Sajnos 2000-ben a fa kidőlt, de még így is valódi zarándokhelyet jelent.

Fotó: jcookfisher/Flickr

Fúriafűz

Nagy-Britanniában, Hertfordshire mellett él egy öreg fa, amit ’Bükkirálynőként’ emlegetnek. 2004-ben a ’Harry Potter és az azkabani fogoly’ c. filmben mint Fúriafűz tört a világhírnév felé. A 400 éves matuzsálem már saját jogán híres volt akkor, amikor a filmben szerepet kapott. 1988-ban egy nemzeti értékörző kampány során örökbe fogadták. Sajnos a fa nem bírta már a saját súlyát és 2014-ben széttört.

Fotó: Roger Jones/Wikimedia

Anne Frank fája

A titkos melléképületnél, ahol Anne Frank és családja 2 éven át rejtőzködött Hollandia náci megszállása idején, egy vadgesztenyefa nőtt. A kislány minden reggel felment a padlásra és kinézett az ablakon a fára. Naplójában azt remélte, hogy amíg a fa létezik, ő is élni fog. 2010-ben sajnos egy erős vihar tönkretette a fát, de a tőle származó magoncok az egész világon megtalálhatóak, például az USA-ban, vagy az Egyesült Királyságban is.

Forrás: www.amusingplanet.com