Olcsó és gyors módszer.

Holland kutatók méheket tanítottak be arra, hogy felismerjék a koronavírus szagát. Amikor a rovar pozitívnak érzékel egy mintát, kinyújtja a nyelvét. Ez a módszer rendkívül gyors, kényelmes és olcsó, ráadásul olyan helyeken is alkalmazható, ahol nem áll rendelkezésre a teszteléshez szükséges laboratórium és felszereltség.

Noha ez a módszer sokkal kevésbé elfogadott és hagyományos, mint a laboratóriumi tesztek, a kutatók szerint a szegényebb országokban remek alternatívát nyújthat.

Sok olyan állam van a nagyvilágban, ahol nem adottak a tömeges PCR vagy egyéb módszerek elvégzésére a feltételek, méhek viszont szinte mindenhol élnek.

A kutatók 150 méhet képeztek ki pavlovi kondicionálással, vagyis cukros víz oldatot kaptak a rovarok mindannyiszor, amikor koronavírusos mintát tettek eléjük. Így rögzült az, hogy a pozitív mintákra kinyújtották a nyelvüket, táplálék reményében. A tanulási folyamat néhány órát vett igénybe.

A módszer alapötlete a rovartechnológiákat alkalmazó InscectSense nevű cégtől származik, akik korábban már használtak méheket, például ásványi anyagokban gazdag ércek felderítésére.

A kiképzés során a méheket lehűtötték, hogy ne legyenek olyan aktívak, majd hámokba fogták a rovarokat, hogy ne mozogjanak. A mintákat légzőszervi anyagot tartalmazó pálcikákon mutatták be.

A kutatók úgy vélik, hogy 95%-os biztonsággal működhet a méhteszt, ha minden minta vizsgálatához több beporzót alkalmaznak.

Egyelőre a méhek betanítását vették sikerrel, most további vizsgálatok végeznek a teszt érzékenységét illetően. Egy olyan gép kifejlesztésén is dolgoznak, amely egyszerre több méhet tud a diagnosztikára betanítani, további fejlesztések során pedig az élő állatok kiiktatását tervezik. Ez utóbbi azért is lenne fontos, mert a hasznos beporzók ilyen célú felhasználásra nyilvánvalóan nem nyeri el mindenki tetszését.

A méhek nem csak emberi, de nyércekből származó mintákat is teszteltek és mindkét esetben hasonló hatékonynak bizonyult a szaglásuk.

Forrás: www.wionews.com