Körforgás.

A Pillangók völgye, azaz  Petaloudes völgy Rodosz nyugati részén található. A völgyben több ezernyi pillangó él, mégpedig a csíkos medvelepke rodoszi alfaja (Euplagia quadripunctaria rhodosensis).

A lepkék az esős időszakot követően jelennek meg, május vége felé és teljes mértékben beborítanak minden felszínt, amit csak érnek.

Az esős időszakban a pillangók a mediterrán partvidék bokros részein tanyáznak és hernyó alakban a lombkoronában táplálkoznak. A nedves periódus végén átalakulnak pillangóvá. Amikor megérkezik a száraz időszak, a pillangók elvándorolnak, éjjel repülve nedvességet keresnek, a vízfolyásokat követik és végül a völgybe érkeznek. A lepkéket a völgyben növő keleti ámbrafa aromája vonzza. Amikor a pillangók elérik a úticéljukat, letelepednek mindenhol, a fák törzsén és a sziklákon, óriási számban.

10,000 Butterflies - Jersey Tiger Moths are resting on an Oriental Sweetgum tree trunk

Az egész nyarat a hűvös, párás völgyben töltik, augusztus utolsó és szeptember első heteiben párzanak. A legtöbb nőstény elrepül néha akár 25 km messzire, hogy letegye a petéit egy biztonságos, sötét helyen, főként bokrok, növények közé. Ezt követően ő elpusztul. Az új egyedek tavasszal bújnak ki és kirajzanak a környéken. Júniusban a már felnőtt méretű pillangókat a meleg és az ámbrafák illata visszacsalogatja a völgybe, ahol újrakezdődik az életciklusuk.

Paros 2014

Sajnos a völgybe rengeteg látogató érkezik,  nagy forgalom pedig zavarja és veszélyezteti a pillangó populációt.

A medvelepkének nincs gyomra, teljes mértékben a teste zsírját éli fel, amit hernyóként raktározott el. Az állandó zargatás arra készteti őket hogy arrébb repüljenek, ami miatt viszont idő előtt elhasználják az energiakészletüket. Emiatt számos pillangó elpusztul mielőtt szaporodni tunda.

Forrás: www.amusingplanet.com