Saját medencét épít magának.

A góliátbéka a bolygónk legnagyobb békája. Az óriási behemót sajnos mára a kihalás szélére sodródott, miután az utolsó 3 nemzedéknél az állomány 50%-os csökkenését figyelték meg, elsősorban az emberi tevékenység következtében.

A góliátbéka méreteivel alaposan rászolgál a nevére: 32 cm hosszú és akár 3,25 kg-ot is nyomhat. Nagy termete ellenére az élettere apró: Afrikában, Kamerun és az Egyenlítői-Guinea egy részén él.

A sebezhető faj igyekszik elkerülni az embereket, főként azok után, hogy a helybeliek a vadászati csúcsszezonban, november és április között legalább 20 ezer példányt ölnek le. Elképesztő a kereslet a béka iránt, csemegének számít a húsa Kamerun egyes közösségeiben. A kameruni kormány azonban hosszú évekig nem tett semmit a megőrzés érdekében, végül természetvédelemi civil szervezetek lobbizásának hála sikerült egy menedéket létrehozni számos veszélyeztetett állatnak, köztük a góliátbékának.

A békákat egyre furfangosabb csapdákkal vadásszák, ehhez jön még az erdőirtás, aminek következtében drámaian csökken a kétéltűek élőhelye. A góliátbékák nagyon érzékenyek a zargatásra, a legkisebb emberi hangra már a Mpoula folyó vízébe ugranak.

Érdekes módon, miközben a tudósok természetes környezetükben próbálták megfigyelni a békákat, arra is rájöttek, hogy miért fejlődnek ilyen hatalmasra ezek a kétéltűek.

A biológusok számtalan ívómedencét tudtak megfigyelni, amelyek nem hasonlítottak más békák szaporodóhelyéhez, úgy tűnt, hogy maguk a békák azok, akik nagy termetüket és izomzatukat használva felépítik ezeket.

Egy 2019-es tanulmány feltárta, hogy a békák lyukakat ásnak a kavicsos folyóparton, amiket körbe kerítenek nagy kövekkel és sziklákkal, így korláttal elválasztott kis tavakat hozva létre, amik védelmet biztosítanak a ragadozóktól (halak és rákok) miközben állandó vízszintet alakítanak ki.

A kutatók becslése szerint a góliátbéka már 250 millió éve a Földön él, de még mindig elég keveset tudunk róla, ha pedig nem teszünk valamit a vadászat ellen és az élőhely védelme érdekében, félő, hogy hamarosan kihaltnak nyilváníthatjuk a fajt.

Forrás: www.odditycentral.com