Madarat tolláról.

A vetési varjak számtalan helyen okoznak problémát, tömegével lepik el a városszéli földeket, de nem állnak meg ott, a lakóterületeken is rengeteg gondot okoznak. Szekszárdon most különös megoldással próbálkoznak: sólymokkal próbálják meg távoltartani a varjakat.

Az önkormányzat megrendelte a ragadozó madarak nagy intenzitású, nagy sűrűségű bevetését azokon a területeken, ahol problémát okoznak a koromfekete szárnyasok.

Bódis Gergely solymász a sólymokat reptetve, több hektáros területet is le tud fedni. A ragadozómadarak remélhetőleg megakadályozzák majd azt, hogy a károgó varjak újra fészket építsenek és a zargatás hatására odébb állnak.

Fontos tudni, hogy épp az emberi beavatkozások eredménye az, hogy hazai állomány egyre nagyobb hányada költ belterületen vagy lakott települések közvetlen közelében. A varjak a rendszeres üldöztetés elől szinte menekülve költöznek emberi települések közelébe, városi parkokba. Ez a tendencia már a 80-as évektől megfigyelhető.

A vetési varjú 2001 óta védett, állománya pedig folyamatosan csökken.

Bár a mezőgazdaságban kárt okoz az elvetett szemek pl. kukorica kiforgatásával, hasznot is hajt, mivel tizedeli a kártevőket, lárvákat, férgeket. A szakértők szerint inkább hasznosnak, mint károsnak nevezhető, de azt el kell ismerni, hogy óriási rajokba verődve a zaj és piszkítás miatt zavarja a lakosságot.

Nem egyedülálló megoldás a madarak bevetése más madárfajok ellen, Budapest VI. kerületében például sassal és héjával vették fel a harcot a mindent ellepő galambokkal szemben.

Forrás: www.teol.hu