Geológiai unikum.

Portugália északi részén, a Freita hegységben, a Castanheira nevű falutól nem messze egy hatalmas gránittömböt találunk, amelynek különlegessége, hogy időről-időre kis köveket bocsájt ki magából. Ez a ritka geológiai jelenség, amit a helyiek ’Pedras Parideiras’-nak hívnak, magyarra úgy fordítható, hogy ’a szikla, amely kis sziklákat szül’.

Az anyaszikla ez gránittömb, amely kb. 1000 méter hosszú és 600 méter széles. A szikla felszínét 2-12 cm-es bikonvex, korong alakú kis dudorok borítják. A termikus mállás vagy az erózió hatására a kavicsok leválnak az anyáról, annak felszínén pedig sötét foltot hagynak.

Pedras Parideiras

A csomókat vagy babaköveket ugyanazok az ásványi elemek építik fel, mint az anyasziklát, de a külső rétegük biotitot tartalmaz, egyfajta csillámot, aminek nagyon kicsi mechanikai ellenállása van. Az esővíz vagy harmat beszivárog a csillám repedéseibe, télen pedig megfagy. A felengedő víz egyre mélyebbre és mélyebbre hatol minden télen, amíg a kövecske le nem válik a szikláról. Ehhez persze több száz télre van szükség.

A helyiek számára a Pedras Parideiras a termékenységet szimbolizálja.

Abban hisznek, ahogy azok a nők, akik szeretnének teherbe esni, növelhetik ennek esélyét, ha az egyik ilyen leváló utódkövet a párnájuk alá teszik. Azonban a kis kövek elvitele tilos, hiszen az Arouca Parkban lévő helyet az UNESCO is jegyzi geológiai jelentősége miatt.

Pedras parideiras

Hasonló jelenséget állítólag Oroszországban, Szentpétervár közelében is megfigyeltek.

Nemrég pedig a kínai médiában is megjelent egy hír egy ’tojásokat rakó szikláról’. Állítólag létezik egy szikla, amely a helyiek szerint nagy, tojásalakú követeket szül kb. 30 évente. A tojások sokkal nagyobbak és nehezebbek a portugál társaiknál, akár 30-60 cm átmérőjűek is lehetnek és 300 kg-ot is nyomhatnak. A kövek keletkezésének pontos folyamatát még homály fedi. Hasonlóan a portugál kőzethez, a helyiek itt is úgy vélik, hogy ezek a sziklák szerencsét hoznak és a várandós nőket segítik abban, hogy fiúkat szüljenek, ezért a családok mindig hazaviszik az újonnan született kis köveket. Nagyjából 70 kis kövecske készülődik most is arra, hogy pár évtizeden belül elhagyja az anyakövet.

Forrás: www.amusingplanet.com

A kiemelt kép illusztráció.