Te is odavagy az aszalt gyümölcsökért, vagy mondjuk az aszalt paradicsomért? Akkor most figyelj!

Az egyik facebook csoportban mutatta be javarészt sörösdobozok felhasználásával készült házi aszalóberendezését Tomasits Milán. A szerkezet azonnal felkeltette az érdeklődésünket, ezért arra kértük az alkotót mesélje el az aszaló történetét és azt, hogy hogyan készítette el.

Maga az aszaló már tavaly felkeltette az érdeklődésemet. Be is szereztem egy kisebb készüléket, ami árammal működik. Aztán annyira ízlett mindenkinek az aszalvány, hogy a gép éjjel-nappal ment. És így is kevés volt. Elkezdtem keresgetni kérdezősködni, hogyan lehetne valahogy csinálni egyet. Egyik barátom mondta, hogy csinálj sörösdobozból.

Miért ne? Egy próbát megér. Ez a gép napenergiával aszal. A fény felforrósítja a feketére fújt csöveket, majd a kéményhatás miatt a meleg levegő felfele száll. Alul vannak lyukak, ahol a hideg levegő beáramlik. A mostani időszakban 80°C körüli a csövekben az átlaghőmérséklet.

Az egész aszalót hulladék fából építettem. Szükség van hozzá üveglapra, alufóliára, szigetelésre, szúnyoghálóra, hőálló szilikonra és persze sok sörre.

Az építés során a legjobban a csövek kialakítására kellett figyelnem, hogy egyenesek legyenek, valamint az alsó szigetelésre és az alufóliázásra.

Tavaly télen kezdtem az építést, de nem mindig csináltam, és még nincs kész. De szerintem 2 hét alatt meg tudják építeni az ügyeskezű emberek.

Mivel hulladék fa az egész, így kb. 20 000 Ft-ból megvan. Az üveg a drága, a többi a fekete festék meg a szilikon.

Köszönjük a bemutatást, reméljük, sokaknak ötletet adott!