Tisztelgés a művész előtt.

Hieronymus Bosch több volt, mint festő: egyszerre volt inspiráló művész és történetmesélő óriás.

Képei annyira jellegzetesek, hogy ezer körül is felismerni őket.

Misztikus, rejtélyes alakok, különleges lények, számtalan minitörténet, hallucinációszerű jelenetek jellemzik egyedi stílusát. Festményein félig ember, félig állat alakok szerepelnek, és olyan szimbolikus képeket használ, amelyeket sokszor még a saját korában sem tudtak értelmezni. Szürrealista világát gyakran kábítószerek hatása alatt formálta.

Bosch németalföldi festő a Hollandia déli részén található ‘s-Hertogenbosch városában született, innen kölcsönözte a nevét is. Ez a település ad most otthont a festőről elnevezett vízi parádénak.

Mintha életre kelnének a képeinek alakjai: elképesztő maskarákba bújnak a résztvevők, a vízen zongora úszik és szúnyoglábú szék, sosem látott gépek lépkednek, lábak emelkednek a magasba, dobok peregnek.

Csaták folynak, majd a káoszból új rend születik. Ellentétek és remény, hatalom és egyesülés, fantasztikum és abszurditás.

Az évenként megrendezésre kerülő fesztivált a rendezők színházi és zenei művészeti, vízi élményként jellemzik. A következő parádét 2021. június 17-én rendezik. A különleges élményre vágyók már most felírhatják a naptárba az időpontot!

Forrás és képek: themindcircle.com és www.thisiscolossal.com