Bűvös útkereszteződés.

Az angliai Swindon városában találjuk a világ legbonyolultabb körforgalmát, amely egyszerre briliáns megoldás és zavarba ejtő útkereszteződés. Az 1972-ben épült, nem mindennapi elágazás a ’Magic roundabout’ (kb. bűvös körhinta) nevet viseli egy népszerű, ugyanezzel a címmel futó televíziós gyereksorozat után. A kereszteződést 5 kicsi és egy nagy körforgalom alkotja, amelyek egy körbe rendeződnek.

Első pillantásra lenyűgözi, de ugyanakkor össze is zavarja az ide érkezőket. Ennek ellenére, ha megértjük a működését, ámulatba esünk a forradalmi, újító ötlet láttán.

Mielőtt a körforgalom megépült volna, ez a terület a vezetők rémálma volt, nem bírta el az út az egyszerre 5 irányból érkező forgalmat. A hatóságok briliáns megoldással álltak elő.

Fotó: www.vrap.co.uk

Mindössze annyit tettek, hogy két körforgalmat egyesítettek, az első körforgalom a forgalmat az óramutató járásával megegyező irányba tereli, majd a második – amely az elsőnek a belsejében ’forog’ – éppen az ellenkező irányba. A járművek az 5 megfelelően elhelyezett mini körforgalom bármelyikén keresztül be tudnak lépni a belső körforgalomba, vagy el tudják hagyni azt.

Annyira hatékonyan ereszti át a forgalmat, hogy az itt élők még csúcsforgalomban is pofonegyszerűen tudnak haladni, nem alakul ki dugó. 40 évvel később még mindig működik, annak ellenére, hogy azóta drámaian megnőtt a naponta áthaladó autók száma.

A rendszer hatékonysága ellenére a körforgalom továbbra is rettegésben tartja az autóvezetőket.

Egy felmérésen a világ legszörnyűbb körforgalmának választották 2005-ben, majd 2007-ben ismét. A számok azonban magukért beszélnek: az első 25 évben mindössze 14 komoly baleset és alig több mint 100 kisebb koccanás történt itt – ez jóval kevesebb annál az átlagnál, ami egy ekkora forgalmat lebonyolító kereszteződés esetében várható. A legtöbb baleset a motorosokat és bicikliseket érintette, azóta viszont már egy kerékpársávot alakítottak ki a széleken.

Fotó: Emma/flickr
Fotó: Google Earth

Ijesztő mivolta ellenére a statisztika szerint ez az egyik legbiztonságosabb kereszteződés a világon.

Forrás: www.amusingplanet.com