Emlékeztet a célunkra.

A Daruma baba egy üreges, kerek, japán baba, amelynek története a 17. századra nyúlik vissza. Tradicionálisan Takasaki farmerei készítették az első darabokat, amelyekre a szerzetesek áldását kérték. Hittek benne, hogy a babák jó szüretet hoznak, az értékesítésüket pedig jövedelemkiegészítésre használták a nehéz időkben. Az évszázadok során a szerencsehozó tulajdonságuk miatt a babák az egész országban népszerűvé váltak.

Napjainkban az ázsiai újév kezdetén veszik a legtöbb babát, amikor a céljaik elérésben kérik a segítségét.

A Daruma baba modellje Bodhidharma, egy japán szerzetes volt. Az 5-6. században élt férfit a zen buddhizmus és a Zazen ülő meditáció alapítójának tartják. A legenda szerint a szerzetes 9 évig képes volt meditálni úgy, hogy közben a nyitott szeme meredt egy üres falra. Mivel egyszer becsukta a szemét, olyan mérges lett magára, hogy levágta a szemhéjait. Miután a szemhéjak a földre estek, zöld tealevelek hajtottak ki belőlük. Ezért isznak a buddhista szerzetesek zöld teát az ébren maradáshoz.

A Daruma babák tág, üres szemekkel rendelkeznek. Az elképzelés szerint a tulajdonosnak magának kell a pupillákat felfestenie. Miután eldöntötte a célját, megfesti az egyik szemet, hogy jelezze az elkötelezettségét. A babát szem előtt kell tartania a lakásban vagy a munkahelyen. Ha eléri a célját, a másik szemét is megfesti, így köszönetképpen visszaadva az istennek a látását.

A baba szakálla és szemöldöke különleges alakú, ezek jelentése is fontos.  A szakáll teknőst, a szemöldök darut formáz, mindkét állat a hosszú életet képviseli.

A kerek test a szerzetes végtelen formájára utal, de mélyebb jelentést is hordoz. A babák így mindig felállnak, akárhányszor ledöntik őket.  Vagyis a forma azt mutatja: nem számít, hányszor nyomnak le, mindig fel kell állnod.

A Daruma babák minden színben léteznek, de a leggyakoribb a piros. A művészettörténészek nem tudják pontosan, hogy miért, de néhányan úgy vélik, hogy ez a szín képviseli Bodhidharma köntösét. Mások szerint a piros a természetfeletti erő színe. A múltban a japánoknak piros ruhát vagy ékszert kellett viselniük vagy az ajtókat dekorálták piros kötelekkel. Ezzel próbálták elűzni az otthonukból a ’himlőistent’ és a betegségeket. A történelem során a Daruma a betegségek elleni védővé alakult, amely a gyógyulást is segíti.

A színek segítenek a cél elérésében is. Így például a szerelmi célokra rózsaszín, tanulmányi, munkahelyi előrelépéshez kék, pénzügyi helyzet javulásához sárga babát érdemes beszerezni.

A Daruma babák kb. 80%-át Takasaki városában készítik. Alapjuk egy különleges papírmasé, amit washinak neveznek. Maga a washi készítése is egyfajta művészet, a munkaigényes tevékenység az UNESCO kulturális világörökségének része.

Miután a kerek forma kész, minden egyes darabot kézzel festenek a gyakorlott kézművesek. Mivel minden baba kézzel készül, mindegyik teljesen egyedi.

A baba erejének megfelelő kihasználásához egy év elteltével sokan visszaviszik az amulettet abba a templomba, ahol vették. Még ha nem is értük el a célunkat, el kell a babát égetni, hogy kiszabadítsuk az istent. Egy szertartás is kapcsolódik a babák közös rituális elégetéséhez.

Forrás: mymodernmet.com