Retekszobor.

Az étel műalkotássá varázslása kedvelt tevékenység Japánban.  A tradicionális dekoratív köretkészítés (a mukimono) és a thai gyümölcsfaragás ötvözésével a japán séf és ételművész, Takehiro Kishimoto egészen bonyolult motívumokat és mintákat készít a zöldségekbe-gyümölcsökbe.

A thai gyümölcsfaragást eredetileg arra használták, hogy a királyi család asztalát dekorálják, gyakran térhatású motívumokat (például virágokat) vájva az alma puha húsába, a dinnyébe és más gyümölcsökbe.

A japán mukimono művészete több száz évre nyúlik vissza, és arra szolgál, hogy minél mutatósabb köreteket készítsenek a húsok mellé. A két hagyományos tevékenység ötvözésével Kishimoto sajátos, hibrid stílust hozott létre.

Egy éles penge, kés segítségével Kishimoto aprólékosan, egyedi dizájnt vés-farag az avokádóba, almába, sárgarépába, brokkoliba és egyebekbe. Néhány esetben a friss áru egyenesen elegáns virággá, szépséges szoborrá változik, máskor pedig a hagyományos japán textilekről ismerős geometriai minták nyűgözik le a szemlélődőt.

Mindegyik ehető mestermunka megmutatja a művész elképesztő tehetségét, türelmét – nem nehéz elképzelnünk, hogy néhány alkotással több órán át foglalatoskodik Kishimoto. Persze hiába lélegzetelállítóak, a végén ugyanúgy végzik, mint egyszerű társaik: az alkotó felfalja őket.

Forrás: mymodernmet.com, képek: www.instagram.com/gakugakugakugakugaku1