A Svábhegyen pihent, szüretelt, kertészkedett a népszerű író.

Az egyik legkedveltebb írónk, Jókai Mór nem csak az irodalomért, de a természetért és a kertészkedésért is rajongott. Olyannyira, hogy 1853-ban megvásárolta – a mai Költő utcában található – felhagyott kőbánya 2 ha-os telkét. Fantasztikus kilátás nyílt innen a Gellérthegyre, a Dunára és az egész városra.

Budapest, Jókai Garden - Jókai-kert

A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori, erős északi szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A teraszos kialakítású kertben a rózsáknak és a konyhakertnek is jutott hely. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki. Úgy képzeljük el az itteni életet, mintha falun pihent volna, hiszen akkoriban messze nem így festett a telek környezete.

A birtokon egy kis ház is volt, azonban ez sajnálatos módon később megsemmisült, és csak a kis a présház maradt meg. Jókai annyira komolyan vette a kertművelést, hogy ‘Kertészgazdászati jegyzetek’ címmel még könyvecskét is írt tapasztalatairól.

Később, az író halála után a terület gazdát cserélt, majd fokozatosan leromlott az állaga. Szerencsére mára újra felújítva, az akkori állapotokat helyreállítva, Jókai szellemében várja a látogatókat. .

A kertben lévő épületek adnak otthont a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága irodáinak, a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület irodáinak, és a Petőfi Irodalmi Múzeum kezelésében lévő Jókai-emlékszobának.

Számos madárfajt figyelhetünk itt meg, madárodúk és madáritatók sokasága vonzza a kis szárnyasokat. Az író által ültetett fák közül is jó néhány őrzi még emlékét a parkban. A kert ingyenesen látogatható (a kiállítások belépődíjasak), előzetes bejelentkezés alapján óvodásoknak, iskolásoknak játékos foglalkozást, felnőtteknek irodalomtörténeti sétával kiegészített szakvezetést tartanak.

A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert.

További információ: http://dinp.nemzetipark.gov.hu/jokai-kert