Sok mindent tudunk erről a távoli országról, azonban még több mindenben bizonytalanok lehetünk. Mint ahogy abban is, hogy vajon milyen lehet Japánban egy tipikus karácsony?

Mennyire hasonlít ahhoz, ahogy itthon, mi magyarok leginkább ünnepeljük? Nem nagyon. És épp ezért lehet érdekes számunkra.

japan-karacsony-8Fotó: www.tofugu.com

A japán karácsony a felhőtlen boldogságról szól, mintsem vallásos ünneplésről. Japán ugyanis nem keresztény ország.

Családi ünneplés helyett nagy hangsúly a szerelmeseken. Kicsit olyan ez, mint a Valentin nap. Sőt, hiedelem is kötődik hozzá: aki egyedül tölti, magányos lesz a következő év során. Így aztán mindenki igyekszik erre az időszakra párt találni.

Hangulatos otthon helyett étterem. A párok ilyenkor sétálnak egyet a szépen kivilágított utcákon, majd étteremben vacsoráznak.

japan-karacsony-5Fotó: asian.culturextourism.com

japan-karacsony-9Fotó: gakuran.com

Töltött káposzta vagy pulyka helyett csirke. S míg nálunk ebben az időszakban nyugodtan mondhatjuk, hogy kifejezetten a házi készítésű ételek fogyasztása a jellemző, addig Japánban a Kentuckynál már hetekkel korábban le kell adni a rendelést, mert karácsonykor annyira népszerű az itt készített csirke.

Bejgli helyett torta. Egy bizonyos, nem akármilyen. Epres-habos-vaníliás-csokis piskótával adnak a plusz kilóknak a japánok ilyenkor. Vagy nem. Mert mintha rajtuk nem nagyon fogna az ilyesmi.

japan-karacsony-10Fotó: blogs.transparent.com

A karácsony Japánban december 24-ével egyenlő. Az iskolák és a munkahelyek a legtöbb esetben 25-én már ugyanúgy nyitva vannak, mint bármely más hétköznapon.

Azért mindezek a különbségek nem jelentik azt, hogy a japánok ne adnák meg a módját az ünneplésnek. Az utcákon csodálatos fényekben pompázó dekorációk sorát vonultatják fel.

japan-karacsony-7Fotó: blogtokyo.com

japan-karacsony-6Fotó: destination360

Forrás: whychristmas.com és Japan Monthly Web Magazine