Díszes végtagok.

Egy szúnyog is lehet szépséges! Elég egy pillantást vetnünk a Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdeiben élő Sabethes cyaneus nevű fajra. Ez a szúnyog hihetetlen kék színével és tollakhoz hasonlatos lábdíszével hívja fel magára a figyelmet. A középső lábain ugyanis tollszerű képletek vannak, amelyeket hosszúkás pikkelyek alkotnak. A hátsó lábai is egyedülállóak, a szúnyog testéből ívelnek ki. Ezt a rovart fotózni is rendkívül nehéz, ugyanis a legkisebb mozgásra, vagy a fényintenzitás megváltozására is érzékenyen reagál, arrébb repül.

A különleges, tollas láb funkcióját a tudósok sem ismerik. Egy darabig azt hitték, hogy szerepet játszik a szúnyog párzási rituáléjában, azonban amikor leszedték a pikkelyeket a kísérletek során, ugyanúgy sikeres volt a párzás.

Sabethes (a mosquito), from french Guiana

Ahogyan a több mint 3300 egyéb szúnyogfaj esetében, úgy itt csak a nőstény szív vért akkor, amikor peterakáshoz készülődik. A többi időben nektárral táplálkozik. Amikor a szúnyogok esznek, a hátsó lábak előrefelé görbülnek, így érzékelőként segítenek abban, hogy megérezzék a veszélyt és időben tudjanak menekülni.

Bár kétségtelenül szép ez a szúnyogfaj, nem árt eszünkbe vésni, hogy vektorként számos betegséget terjeszthet, például a dengue-lázat.

Forrás: www.odditycentral.com