Értik egymást.

A nők és a férfiak mintha két külön nyelvet beszélnének, legalábbis szeretjük ezt mondani, ha a köztük lévő különbségeket akarjuk érzékeltetni. Létezik azonban egy nigériai falu, ahol ez a mondás szó szerint is igaz: tényleg más szavakat használnak az erősebb és a gyengébb nem tagjai.

Ubang közösségében két nyelv létezik. Nehéz elhinni, hogy azok a férfiak és nők, akik együtt nőnek fel, később más nyelven beszélek.

Nem teljesen világos, hogy a szavaknak hány százaléka tér el a két nem esetében, de ahhoz éppen elég, hogy egymástól teljesen eltérő mondatokat mondhassanak. Például az öltözködésre a férfiak azt mondják, hogy  ‘nki’, a nők pedig hogy ‘ariga’. A ‘kitchi’ a fát jelenti férfinyelven, a nőknél viszont ‘okweng’ a fa. Ugyanakkor rengeteg olyan szó akad, amelyet mindkét nem képviselői használnak. Valóban nagyon fura, hogy más szavak viszont annyira különböznek, hogy még csak nem is hasonlítanak egymásra.

További érdekesség, hogy a nők megértik a férfinyelvet és fordítva. Mivel együtt nőnek fel a lányok és a fiúk a társaikkal, családjukkal, mindkét nyelvet hallják és értik. 10 éves kor körül azonban már elvárás, hogy a fiúk férfinyelven kezdjenek beszélni. Ezt maguktól érik el, igazából senki sem mondja nekik, hanem amikor éretté válik egy fiú, felfedezi, hogy nem a megfelelő nyelvet használja.

Valójában senki sem tudja, hogy miként kezdődött ez a kétnyelvűség, de a legtöbb helyi vallásos színezetű magyarázattal él, miszerint Isten Ádámot és Évát ubanginak teremtette, két különböző nyelvet adott nekik. Minden etnikumnak két nyelvet tervezett adni, de rájött, hogy nem létezik annyi nyelv, ezért bele sem kezdett. Így vált ez a falu mássá, mint a világ többi része.

Napjainkban, amikor egyre több angol szó keveredik bele a beszédbe Nigériában is, a két egyedülálló nyelv veszélyben van. Sem a férfi, sem a női nyelvet nem írják el, ezért félő, hogy fokozatosan elveszik, kikopik a használatból. Csak abban bízhatunk, hogy az idősebbek mindig tovább adják majd a fiatalabb generációnak.

Forrás: www.ips-journal.eu