Életmentő rágcsáló.

Minden dolgozó megérdemli a nyugodt pihenést, miután letette a lantot és ez alól nem kivétel a bombakereső patkány sem. A négylábú alkalmazott éveken át dolgozott fáradhatatlanul azon, hogy minél több robbanószerkezetet sikerüljön megsemmisíteni, mielőtt kárt okozna.

Magawa az elmúlt 5 évet Kambodzsában töltötte, ahol aknákat szagolt ki és emberi életeket mentett.

A HeroRAT-nek( Hős patkánynak) becézett állat rendkívül fontos szerepet játszott az elrejtett taposóaknák és más háborús maradványok felderítésében. Ezáltal hozzájárult ahhoz, hogy minél kevesebb halálos eset, sérülés történjen a veszélyes zónákban. Nem is lehet megsaccolni, hogy hány gyermek, nő és férfi köszönheti a rágcsálónak az életét. A patkány karrierje alatt 71 aknát és 38 fel nem robbant szerkezetet talált.

Fotó: APOPO

Noha Magawa még szerencsére most is jó egészségnek örvend, már elérte azt a kort, amikor megpihenhet. Itt az idő, már fárad, 2021. június végén leteszi a lantot. Bátorsága, különleges képessége eddig is sok elismerést hozott számára, 2020-ban aranyérmet kapott egy angol szervezettől, amely története során először tüntetett ki patkányt.

Magawa 2014-ben született Tanzániában egy olyan patkánytelepen, ahol kifejezetten keresőállatokat tenyésztenek.

Kiderült ugyanis, hogy a patkányok ideálisak az ilyen veszélyes munka elvégzésére. A hihetetlen érzékeny szaglásuk mellett az is előnyös, hogy nagyon könnyűek, ezért alattuk nem robban fel az akna. A robbanószerkezet szagának kiszimatolásáért természetesen jutalmat (például banánt) kapnak.

Fotó: APOPO

A keresőcsapat tagjai annyira megbíznak a patkányok felderítőmunkájában, hogy nem ritkán focizni kezdenek a megtisztított mezőn azután, hogy a rágcsálók veszélytelennek minősítették azt.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: APOPO