Érték a semmi közepén.

Rockall egy nagyon kicsi szikla 480 km-re a skót szárazföldtől. A jelöletlen, kietlen kődarab a tenger közepén állja a hullámok ostromát. A mindössze 25 méter széles és 21 méter magas szikla csak egy jelentéktelen kőnek tűnik, mégis, már több mint fél évszázada nemzetközi viták középpontjában áll. Több ország is magának szeretné ugyanis a talpalatnyi földterületet elismertetni.

Négy nemzet: az Egyesült Királyság, Írország, Izland és Dánia is benyújtotta igényét a területre.

De miért akarná bárki is magáénak tudni ezt a kietlen sziklát a semmi közepén? A válasz a vízben és azalatt rejlik, ugyanis fontos halászati terület veszi körbe, a mélyben pedig hatalmas olaj- és gázkészletek lapulnak.

A piramisalakú, vulkanikus gránittömb körül az óceán igen viharos. A sziget állandó lakóit a közönséges particsigák és más tengeri puhatestűek jelentik. Néhány tengeri madár időszakos pihenésre használja a földdarabot, esetleg szaporodásra, ha a víz nyugodt és nincsenek gigantikus hullámok.

Rockall 2009

Noha feljegyzések már legalább a 16. századtól említik a sziklát, az első ismert partraszállás a 19. század elején történt. Egy hajó, a HMS Endymion legénysége 1811-ben kötött itt ki. Ezt követően a térképekre is felkerült a Rockall, ennek ellenére 1904-ben zátonyra futott itt az SS Norge gőzös, a tragédiában 635 ember vesztette élete, ez volt a sziget legnagyobb katasztrófája.

Jóval később, 1955. szeptember 21-én a Királyi Légierő helikoptere landolt a kopár szigetecskén és három katonát, valamint egy kutatót tett le a területre, akik kitűztek egy zászlót is. 1972-ben a brit parlament hivatalosan is az Egyesült Királyság részévé nyilvánította a szigetet, a nyilatkozatot azonban nem fogadta el egyetlen állam sem.

Rockall

A brit törekvések akkor szorultak vissza, amikor 1982-ben a tengeri törvény nemzetközi ratifikációja kimondta, hogy azok a sziklák, ahol emberi település nem tartható fenn, sem önálló gazdasági élet, lényegében nem csatolhatók egy nemzethez sem.

Rockall

Annak érdekében, hogy bizonyítsa, az emberi élet itt  fenntartható, egy visszavonult katona, Tom McClean 40 teljes napig élt a kietlen sziklán 1985-ben. Ezt a rekordot 1997-ben döntötték meg, amikor a Greenpeace aktivistái 42 napot töltött el a földdarabon figyelemfelhívásként.

Forrás: www.amusingplanet.com