Zöldségcsónakok.

A ’Windsor Pumpkin Regatta’ egy minden év októberében megrendezésre kerülő verseny, amelyet a kanadai Új-Skócia egyik taván (Lake Pesaqid) tartanak. A feladat az, hogy óriási tökökben ülve kell a tavon a kijelölt távot teljesíteni.

A versenyt 1999-ben alapította Danny Dill, Howard Dill gigantikus tököket nemesítő kertész fia. 2001-re már akkora rendezvénnyé nőtte ki magát, hogy az USA-ból és Kanadából is számos látogatót vonzott.

A táv 800 méter, ennyit kell megtenni a mókás óriási tökökben, amelyek nem egyszer különféle színűekre vannak festve vagy mókás dizájnt öltenek. Három kategóriában lehet versenyezni: motoros, kísérleti és evezős tökfutam. Persze nem minden kategóriában indul versenyző, a legnépszerűbb az evezős változat.

Az első 10 évben hatszor Leo Swinamer diadalmaskodott, az utolsó aranyérmet 73 évesen szerezte. 2008-ra már olyan népszerűségre tett szert a verseny, hogy több mint 10 ezer nézőt és 60 versenyzőt vonzott.

Nem ez a verseny volt az, ahol először szállt valaki egy hatalmas tökben vízre. Wayne Hackney fejében már korábban megfogant a gondolta: már 1996-ban egy óriási, saját maga által termesztett zöldségben evezgetett.

Forrás: www.amusingplanet.com