Luxusból eledel.

Különleges történetek lapulnak a mindennapi zöldségek, gyümölcsök mögött. Hosszú volt az út, amíg a boltok polcaira kerültek és jóformán mindenki számára elérhetővé váltak. Akad olyan növény, amely még ma is tud meglepetéssel szolgálni a kutatóknak!

Paradicsom

A paradicsom sárga virágaiból enyhe rázás hatására szabadul fel a virágpor. A poszméhek zümmögése és rezgő mozgása segít a folyamatban, nem véletlenül alkalmaznak poszméheket az üvegházakban, hogy elvégezzék ezt a munkát.

A virágok nem az egyetlenek a paradicsomnövényen, amelyek kedvelik a rezgést. Koreai kutatók úgy találták, hogy a hangos zene (esetükben a magas C hang, napi 6 órán keresztül) a szüret előtt álló paradicsomoknál késlelteti az érést, akár 6 nappal is.

Fügekaktusz

A fügekaktusz erős szimbólum, nem véletlenül jelenik meg Mexikó zászlajában is. A bíbortetű nevű apró nedvszívó szinte kizárólag ezen a növényen él és szívogat. A felszívott nedv színtelen, de a rovar a testében egy rendkívül erős színű vörös anyagot, kárminsavat állít belőle elő, ami az egerek, madarak és hangyák ellen nyújt védelmet.

Már legalább 2000 éve használják ezt a vörös levet a közép-amerikaiak a textilek festésére. Nem csoda, hogy a spanyol hódítók is rajongtak ezért a színezékért, hamar elkelő luxuscikké váltak a nemesek skarlátvörös köpenyei, ruhái.

Ananász

Az ananász megérkezése az öreg kontinensre valóságos szenzációt jelentett, mikor Kolumbusz visszatért vele a karibi szigetvilágból. Mivel fogyasztásra túl drága volt, az étkezőasztalt, a szalont díszítették vele, egyfajta státuszszimbólumnak számított. A brit arisztokraták az osztályuk kiváltságának tekintették, ezért komoly pénzeket áldoztak rá, hogy üvegházakban termesszék.

Forrás: www.theguardian.com