Ideje másként gondolni erre a „gyomra”.

Ma már minden területen a fenntarthatóság és a környezetvédelem a jelszó, bármilyen termékről legyen is szó. A cégek folyamatosan új források után kutatnak, amelyekkel az ökológiai szempontokat szem előtt tartva válthatnak ki szennyező, nem lebomló cikkeket. Nem egyszer régebbi módszerekhez kell visszanyúlniuk a keresés során. A gumiiparban például egy korábbi szovjet időkből származó eljárás került újra előtérbe.

Érdekes módon egy sokakat zavaró, kiirthatatlannak tűnő gyom rejtheti a megoldást: a pitypang. Ez a növény ugyan élelmiszer- és gyógynövény is, mégis inkább arról ismert, hogy rengeteg bosszúságot okoz a kertészeknek. Most egy nagy német gumigyár az Aachen-i Egyetemmel együttműködve pitypang gumit állít elő, hogy csökkentse a hulladéktermelést, a mikroműanyag szennyezést és az erdőirtást.

A pitypangból készült gumit valójában már az egykori Szovjetunió feltalálta, amikor önellátásra törekedett ezen a területen.

Állítólag több mint 1000 különféle fajt teszteltek, mielőtt rábukkantak a Kazahsztán területén növő gyermekláncfüvekre, amelyek tökéletesen alkalmasnak bizonyultak a feladatra.

Korábban a kaucsukfát (Hevea brasiliensi), másnéven gumifát használták a gumi előállításához, ez a növény Brazíliában nő. A II. világháború alatt azonban egyre nagyobb igény mutatkozott a nagyhatalmak részéről arra, hogy más források után nézzenek, ezért a Szovjetunióban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Németországban gyermekláncfüvet kezdtek termeszteni a gumi előállításához.  Miután a világháború véget ért, az ellátás visszatért Brazíliába, majd hamarosan megjelentek a szintetikus anyagok.

Napjainkban a Continental Tires ’Taraxagum’ néven pitypangból készült gumit állít elő. A bicikligumijuk még fenntarthatósági díjat is nyert 2021-ben. Egyedülálló termék, amely új alternatívát mutat a fenntartható nyersanyagellátás felé. Tartóssága néhány esetben még jobbnak is bizonyult a természetes kaucsukénál, amit általában szintetikus gumival kevernek.

A pitypang gyakorlatilag bárhol képes nőni, mindenféle körülményhez alkalmazkodik. Még ipari területeken, vagy szennyezett földben is felüti a sárga fejét.

A kivonási eljárás során egyetlen adalékanyagra van szükség: forró vízre. Vagyis ez egy sokkal olcsóbb, egyszerűbb módszer, mint a kaucsukból történő kivonás, ahol különféle szerves oldószerek szükségesek, ami szennyeződésveszélyt is jelent. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a pitypang a méhek számára is értékes táplálékforrást jelent.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org