Szerelmes kívánságok.

Bräutigamseiche,
Dodauer Forst,
23701 Eutin, Németország

Ha a fenti címre küldünk levelet, akkor azt egy tölgyfa odújába fogják kézbesíteni. Az Eutin mellett, Németországban élő matuzsálem az elmúlt száz évben többezer levelet kapott. Állítólag a feladók százainak teljesült is a kívánsága, mégpedig az, hogy szerelmet, társat találjanak.

A fa, amelyet a ’Vőlegények tölgyének’ is neveznek, több mint 500 éves.

Fotó: Wikimedia

A szóbeszéd szerint köszönetképpen ültette egy kelta főispán fia, miután kikötötték egy fához, majd megszabadította őt egy keresztény lány. A történészek szerint a legendának nincs valóságtartalma.

Több mint 100 évvel ezelőtt viszont valóban élt egy Ohrt nevű lány, aki szerelmes volt a lipcsei csokigyáros Schütte-Felsche fiába. A lány főerdész apja ellenezte a kapcsolatot, ezért a fiatalok titokban váltottak leveleket úgy, hogy a fa odvába helyezték azokat. Végül a szigorú apa is feladta az ellenkezést, a pár összeházasodhatott, természetesen a fa alatt.

Fotó: Holger.Ellgaard/Wikimedia

A szerelmesek története szájról-szájra terjedt és néhány éven belül az emberek írni kezdtek annak reményében, hogy szerelmet találnak. A kívánságot tartalmazó leveleiket a fa odvába rejtették. A tölgy annyira népszerűvé vált, hogy 1927-ben a német posta saját postai címet adott neki, így az ország bármely részében élők írni tudtak ide. Nem sokkal később pedig már az egész világról érkeztek a borítékok.

Fotó: Hans Wolters/Panoramio

Maga az üreg 3 méter magasan található, falétrán lehet elérni. Nyilvános levélláda, bárki kinyithatja, olvashatja, elveheti, megválaszolhatja a leveleket.

Állítólag az idős tölgy több mint száz esküvőért felelős a jelentések szerint. Maga Karl Heinz Martens postás, aki 20 éven át hordta a leveleket is úgy találta meg a feleségét, hogy a nő írt egy levelet a fához.

2009-ben a híres tölgy szimbolikusan hozzáment egy vadgesztenyefához, a düsseldorfi fa lett a második, amelyik saját címet kapott. A házasságkerítő tölgy még ma is napi 5-6 levelet fogad.

Fotó: Lydia A./Wikimedia
Fotó: Holger.Ellgaard/Wikimedia

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Holger.Ellgaard/Wikimedia