Közös csemege.

A londoni Hampton Court-palota egyik büszkesége a Great Vine, azaz a Nagy Szőlő névre hallgató tőke. A világ legnagyobb és egyik legidősebb szőlőtőkéjét 1768-ban ültették a királyi palota télikertjébe, akkor, amikor III. György uralkodott Nagy-Britanniában és a tengerentúli gyarmatok is a brit birodalom szerves részét képezték. A szőlő fajtája ‘Schiava Grossa’ (synonym: Black Hamburg).

A szőlő dugványként kezdte életét, a hajtás Essex-ből, egy ilfordi kúriáról érkezett. A főkertész, Lancelot ’Capability’ Brown maga ültette a termőföldbe, amely a régi tudor korabeli latrinák után maradt. A dugvány növekedni kezdett, 1887-re már az alapja körül 1,2 méteresre nőtt.

Fotó: Historic Royal Palaces
Fotó: Historic Royal Palaces

A csemegeszőlők átlagos élettartama 25 év, noha sokan nevelgetnek idősebb tőkéket is, akár 100 évnél is öregebbeket. Az idős szőlők általában arról híresek, hogy különlegesen jó minőségű gyümölcsöt teremnek, bár a hozamuk egyre csökken. Száz évnél öregebb szőlőket viszonylag keveset találunk, mert a filoxéra nagy pusztítást végzett a 19-20. században. A Nagy szőlő szerencsés módon megmenekült.

Fotó: Historic Royal Palaces

A viktoriánus időkben a kertészek úgy hitték, hogy egyetlen tőke képes lesz hatalmas mennyiséget teremni. Ezért egész üvegházat építettek a növény köré, így a szőlő élőhelyét a hideg brit teleken is tudták fűteni. Ahogy a tőke növekedett, úgy nagyobbították meg mindig az üvegházat.

Fotó: Historic Royal Palaces

Arról nincs feljegyzés, hogy valaha bor készült volna a szőlőből. Viktória királynő a gyümölcsöt a Windsori kastélyba küldte. VII. Eduárd volt az, aki a közönség számára is elérhetővé tette a szőlőt. Napjainkban szeptember elején szokták a fürtöket a királyi üzletben értékesíteni.

A növény eddig már 5 vagy 6 üvegházat nőtt ki. 1969-ben egy új üvegházat építettek számára, mert a hajtások annyira belegabalyodtak már a régi tartószerkezetbe, hogy mindent cserélni kellett, korszerű, alumíniumvázas szerkezetre.

Fotó: Tel O’Brie/Flickr

Manapság a Nagy Szőlő az alapja körül 4 méteres, a leghosszabb hajtása 36,5 m. Átlagosan kb. 270 kg gyümölcsöt terem, de 2001-ben például 363 kg szőlőt szüreteltek róla.

Forrás: www.amusingplanet.com