Lehet, hogy nem erre számított.

A gemenci erdőben található fészek még havas állapotban várta, hogy gazdája hazaérjen Afrikából, és Tóbiás nem okozott csalódást: március 2-án du. 5 órakor landolt a fa tetején.

Fotó: gemenczrt.hu

A fokozottan védett fekete gólya általában háborítatlan területeken él, de egy 2013-ban felszerelt fészekkameráknak hála, mi is megleshetjük életüket. Tavaly közel félmillióan néztek rá a fészekbe tett webkamera adására, és nem csak a szakemberek, de például iskolai osztályok is figyelemmel kísérik a fekete gólyák életét.

Fotó: gemenczrt.hu

Tóbiás párja, Sára március közepén szokott megérkezni. Az elmúlt 4 évben 10 fiókát neveltek fel a fészekben, amely idén télen erősen megrongálódott. A következő hetek izgalmas kérdése, hogy újjáépítik-e, vagy készítenek egy újat valahol máshol.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a Gemenci erdőbe.

Tóbiás az, aki általában elsőként ér haza. De más rekordot is tart: 1999-ben fióka korában gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, azaz 19 évével a legöregebb ismert, vadon élő fekete gólya az országban. Különleges abban is, hogy a háborítatlan erdőrészeket kedvelő fajtársaival ellentétben egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, lehetővé téve a fészekkamerák üzemeltetését.

Fotó: gemenczrt.hu

Tóbiás mellett Zoltán is egyre híresebb, ő ugyanis az egyetlen GPS-jeladóval felszerelt fekete gólyánk. Idén a Közép-afrikai Köztársaságban telelt, február 14-én indult haza, március 2-án 4200 km-t megtéve Törökország fölött járt. Várjuk őt is haza!

Forrás: erdeiprogramok.hu és gemenczrt.hu