Zord időjárás.

Hof egy aprócska település Izland dél-keleti részén. Mint számos más izlandi faluban, a házak itt is pázsittal fedettek, úgynevezett gyepházak.

Ez az építkezési gyakorlat az északi országokban már a vaskor óta ismert. Annak érdekében, hogy megvédjék saját magukat és a jószágaikat a zord időjárástól, a telepesek az általuk épített menedékekre fából keretet készítettek és a keretet gyeppel borították.

A 18. század vége felé már egy új stílus kezdett divatba jönni, amelyben az épületek végeit fából készítették, az oldalakat és a tetőt pedig fű borította. Jó néhány ilyen épület a mai napig fennmaradt. A Hofskirkja templom egyike ezeknek a megőrződött épületeknek.

Fotó: adventures.com

A Szent Kelemen előtt tisztelgő Hofskirkja templom 1884-ben épült, az utolsó volt azon templomok közt, amelyek még a régi építészeti stílusban készültek. Vastag falai kőből vannak, stabilitást adnak és szigetelnek, ami igen fontos, ha az izlandi zord időjárást nézzük. A tető kőlapokból készült és fű borítja. A szentély egyike annak a 6 templomnak, amelyet történelmi műemlékként tartanak nyilván.

Fotó: adventures.com

A templomot a Nemzeti Múzeum tartja fenn és egyben plébániatemplomként is működik.

Fotó: adventures.com
Fotó: Veronique/Flickr
Fotó: Shubhika Bharathwaj/Flickr

A gyepházak építése egész Izlandon elterjedt volt, a szegények és a gazdagok körében egyaránt, és nem csak a családi otthonok, de az istállók, templomok esetében is. A 20. században mindez drámaian megváltozott, egyre kevesebb és kevesebb ilyen házikó épült. A 21. század kezdetén pedig már csak pár mesterember űzi a szakmát, a tudást, és inkább csak az örökséget őrizendő készülnek ilyen házikók.

Fotó: Lynn Pearson/Flickr
Fotó: Tim Vollmer/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: Veronique/Flickr