A virágja szép, a gyöktörzse ízletes.

A gyömbér karakteres ízű, igen kedvelt fűszernövény. Ráadásul az egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, sokan erősítik immunrendszerüket is gyömbérteával, de csirkeételek, levesek, sütemények kedvelt ízesítője is.

Csökkenti az émelygést, hányingert, kiváló gyulladás-csökkentő, ajánlják ízületi fájdalmak, gyulladások esetén, sőt menstruációs fájdalmakra is. Gyakran vetik be gyomorpanaszok, emésztési zavarok kezelésére.

A gyömbér termesztésével magunk is megpróbálkozhatunk, így többet nem kell majd a zöldségesnél vennünk a nem túl olcsó girbegurba gyöktörzseket. Arról nem beszélve, hogy a boltokban kapható gyömbéreket sokszor kezelik, ki tudja, mi mindennel permetezik.

Mindenképpen jó vízáteresztő-képességű, tápanyagban gazdag földben kezdjünk neki a termesztésének.  Széles, de sekély cserepet használjunk, mivel a gyömbér gyökerei inkább vízszintesen terjeszkednek. Ha sikerül felnevelnünk, akkor szobanövényként is örülhetünk neki, ugyanis szép, mutatós virágai vannak.

Így vágjunk bele a gyömbér-nevelésbe, 5 egyszerű lépésben:

1. Áztassuk be a gyömbér gyöktörzsét egy éjszakára. Akár hosszában két részre vágott gyömbérrel is próbálkozhatunk, amin végig rügyek tudnak képződni.

2. Töltsünk meg egy cserepet földdel, és tegyük bele a gyömbért, úgy, hogy a rügykezdemények felfelé nézzenek. Gyengéden fedjük be őket egy is földdel.

3. Öntözzük meg jól a földet!

4. Helyezzük a cserepet lehetőleg meleg helyre, ahol nem éri őket közvetlen napfény, a gyömbér inkább a félárnyékot, árnyékot kedveli.

5. Öntözzük rendszeresen, de a hideg, nedves földet nem viseli el. Lassan növekedik, eltarthat néhány hétig, mire kibújnak a hajtásai.

Fotó: Natural Care Box

A gyömbér otthoni nevelésével kapcsolatosan további hasznos információkat találsz a Hogyan termesztek saját gyömbért otthon? című cikkben.