Erőd a fán.

A tudósok egy ideje már tisztában vannak azzal, hogy a szarkák és varjak különösen intelligens madarak, de az még őket is meglepte, hogy mennyire gyorsan képesek a városi környezethez adaptálódni. Nem szokatlan, hogy az emberek által termelt szemétben néznek körül, onnan használnak fel hulladékot a fészkük építéséhez vagy épp szerszámként. A Rotterdami Természettudományi Múzeum és a Leideni Természeti Biodiverzitás Központ kutatói most még meglepőbb felfedezést tettek.

A megfigyeléseik szerint a szárnyasok ugyanis azokat a madárvédelmi tüskéket vették használatba, amelyek éppen azt a célt szolgálják, hogy a párkányokról, tetőkről, erkélyekről elűzzék, távoltartsák őket. A hollandiai Rotterdam és a belgiumi Antwerpen városában viszont éppen olyan, fákon lévő fészkekre bukkantak, amelyeknek építéséhez a madarak az említett fémtüskéket hasznosították.

Az éles tüskékből készített fészkek további vizsgálata során egész Hollandiában, sőt a skóciai Glasgowban is fedeztek fel ilyen építményeket.

Egy belga kórház udvarán, Antwerpenben sikerült egy különösen lenyűgöző fészekre bukkanni. Nagyjából 1500 tüskéből készült, amelyek többsége az éles hegyével kifelé állt, hogy a betolakodókkal szemben védelmet nyújtson. A felfedezés után a kutatók átvizsgálták a környéket és találtak is madárűző tüskéket a tetőn, kb. 50 méteres csíkban azonban leszedték azokat és csak a ragasztó maradt utánuk. Hogy mikre képesek a madarak!

Még a madarakat kutató biológust is lenyűgözték ezen fészkek, amelyek rendkívül erősek, valóságos bunkereknek vagy erődöknek tűnnek.

A madarakról már eddig is tudták, hogy az éles szerszámokat képesek beépíteni a fészekbe, például csavart, szöget, szögesdrótot, éles ágakat. Az viszont tényleg mókás, hogy éppen olyan ’fegyverekkel’ dolgoznak, amiket az emberek az ő távoltartásukra találtak ki.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Auke-Florian Hiemstra / Naturalis Biodiversity Center